Monday, February 23, 2015

O luna de mindfulness

M-am concentrat foarte mult pe antrenament fizic, pe nutriție și alte subiecte adiacente dar spre rușinea mea am neglijat până acum un aspect foarte important. Am neglijat îngrijirea și antrenarea minții. Iar ființa uman nu își poate atinge adevăratul potențial atât timp cât îi neglijăm un aspect așa de important cum este mintea.



A venit timpul să îmi corectez această scăpare. Când vine vorba de antrenamentul minții se pare că toate degetele indică în aceeași direcție. Este vorba de meditație. Am citit și eu câte ceva legat de meditație și în cele din urmă am decis să mă apuc de treabă pentru a înțelege mai bine ce reprezintă meditația. Dar înainte de astă să vedem la ce anume este bună meditația conform cercetărilor științifice actuale și conform părerii practicanților.
Poate că o să fiți surprinși dar s-au făcut destul de multe studii în acest domeniu și meditația este ceva real. Practicarea ei modifică efectiv creierul uman. Dar ceea ce este mai interesant este că toți practicanții spun cu mâna pe inimă că le-a crescut calitatea vieții. Calitatea vieții este mărime greu de cuantificat dar foarte simplu de înțeles când ți se întâmplă ție.
Meditația ajută la
  • Gestionarea stresului
  • Îmbunătățește atenția și crește creativitatea
  • Crește puterea de concentrare
  • Reduce semnificativ anxietatea
  • Îmbunătățește calitatea relațiilor cu cei din jur
Acestea nu sunt lucruri nesemnificative, de fapt sunt unele dintre cele mai importante aspecte ale vieții. Dacă într-adevăr produce un efect pozitiv, oricât de mic, în toate aceste domenii atunci meditația ar trebui să ne devină cel mai important obicei al zilei.





Pozitia lotus
 Există mai multe stiluri de meditație dar cel mai simplu și la îndemână este meditația "mindfulness". Așa că m-am hotărât ca timp de o lună să încerc să meditez zilnic.
Întâi de toate vreau să subliniez că nu sunt nici pe departe un expert în acest domeniu. Pur și simplu vreau să împărtășesc cu voi primele păreri după o lună de meditație.
Protocolul de meditație de tip mindfulness este foarte simplu. Tot ce trebuie să faci este să stai liniștit să îți observi mintea fără să te lași absorbit în firul gândurilor. Întrucât treaba asta pare oarecum abstractă au apărut o serie de mici instrucțiuni ajutătoare.


 
Semi lotus

 Poziția
Se recomandă o poziție relaxată dar nu prea relaxată, cât să ducă la somnolență. Se poate sta pur și simplu pe un scaun, se poate sta în lotus sau în semi-lotus sau în seiza. Personal eu prefer sa stau întins culcat pe spate, pentru că nu adorm și este o poziție în care pot să mă relaxez. O altă poziție care îmi place dar pe care nu o pot menține încă prea mult timp este seiza. Din nefericire nu am suficientă flexibilitate la nivelul gleznelor ca să pot sta confortabil mai mult de 5, 10 minute. Opina mea este să nu vă blocați în poziție. Orice poziție este bună, meditația se poate face și în mers sau stând pe o bancă în parc. Orice poziție care îți permite să te relaxezi este acceptabilă.

Pozitia seiza
 Respirația
În cadrul meditației mindfulness se utilizează respirația ca și ancoră. Atenția este îndreptată spre respirație. Atunci când te pierzi în gânduri și sesizezi asta reîntorci atenția asupra respirației. A te pierde în gânduri nu este o greșeală. Practic momentul de sesizare a situației și reîntoarcerea atenției asupra respirației este exercițiul de atenție. Practicarea meditația astfel te ajută să nu mai te lași purtat de gânduri în trecut sau în viitor și să trăiești ancorat în prezent.
Durata
Durata unei ședințe de meditație poate să fie de la câteva minute până la o oră sau mai mult. Personal eu am oscilat între 5-30 minute. Sfatul meu este să experimentați cu diferite durate prestabilite sau să vă așezați să meditați fără nici un obiectiv de timp. Cu cât urmați mai puține reguli cu atât veți ajunge mai repede la o practică mai plăcută.
Frecvența
Este preferată o frecvență mai mare decât o frecvență mică și ședințe mai lungi. Eu încerc să meditez zilnic. Practicarea meditație îți amintește să trăiești în prezent. Noi trăim zilnic deci nu văd de ce nu am încerca să medităm zilnic.




Efecte
Momentan efectele pe care le-am simțit eu sunt legate de practicarea efectivă a meditației. Îmi este mai ușor să întru în starea de relaxare, pot să reproduc destul de ușor starea respectivă pe parcursul zile prin intermediul a două trei respirații mai profunde. Am început să surprind momentele când mă las dus în vârtejul gândurilor și observ cum îmi influențează sentimentele și starea fizică. Am ajuns să observ de câteva ori pe zi tensionări la nivelul corpului sau al feței venite din stări de tensiune mentală. Nu este mare lucru, schimbările nu se produc peste noapte. Dar faptul că anumite lucruri se produc și observ o direcție pozitivă spre care mă îndrept mă face să îmi doresc să mențin practica meditației ca un obicei zilnic.
Dacă mai are cineva experiență cu meditația mi-ar plăcea să o împărtășească prin intermediul comentariilor. Sunt încă la început de drum și orice sfat este foarte util.