În general când gătesc ceva și mai ales când vorbim de o salată întotdeauna plec de la ingredientele disponibile și nu invers. Nu îmi stabilesc o rețetă strică și cumpăr ingredientele indiferent de calitatea disponibilă în respectivul moment ci prefer să fac invers. Merg la cumpărături și în funcție de ce ingrediente găsesc de calitate aleg ce să gătesc sau modific fără rușine rețeta de baza înlocuind ingrediente. Pentru că în definitiv noi mâncăm ingredientele și nu rețeta, așa că acord prioritate calități acestora și valori lor nutritive.
Rețeta de salată
- Salată verde.
- Baby spanac este printre puținele frunze care arată bine în acest sezon.
- Roși cherry singurele care au gust în perioada asta.
- Un ardei roșu și un ardei iute, la ardeiul iute am curățat semințele și nervurile pentru că era chiar foarte iute. Atât de iute că în timpul operațiunii de curățare îmi venea să tușesc și mă usturau ochii. Fără nervuri a dat doar un iz înțepător.
- Ceapă roșie tăiată mare, ceapa roșie este mai dulce decât cea albă și oferă un plus de savoare.
- Semințe de susan, cânepă, și chia și am asezonat salata cu zeamă de lămâie și ulei de măsline întotdeauna virgin și presat la rece. Nu sunt genul gelos dar prefer să nu își fi făcut nimeni plăcerile cu uleiul meu.
- Rodia este ingredientul magic, dacă vrei să transformi orice salată anostă într-un curcubeu de arome adaugă rodie în salată și efectul va fi extraordinar.
- Pentru a da consistență adaug o sursă de proteine, de data aceasta am ales brânză veche de oi. Dacă alegeți alt fel de proteine aveți grijă să puneți și sare în salată. În cazul de față brânza este deja destul de sărată și nu mai este nevoie.
- Acesta este rezultatul final. Două boluri de salată sățioasă, sănătoasă și gustoasă.
În general ingredientele se pretează mai bine pentru a face două salate normale sau una gigantică. Prefer să fac două pentru că îmi place să gătesc și pentru altcineva. Mâncarea mâncată împreuna are gust mai bun.
Detalii
- Pentru a minimiza oxidarea utilizați cuțite de ceramică.
- Puneți întâi sarea, apoi zeama de lămâie și la urmă uleiul. Astfel sarea se va dizolva mai bine.
- Zeama de lămâie oprește și ea oxidarea și crește alcalinitatea corpului așa că dacă sursa de proteine se pretează o prefer oțetului.
- Secretul pentru o salată bună este echilibrarea ingredientelor, cum avem gusturi diferite cel mai bine este să încercați de mai multe ori succesiv aceleași ingrediente în cantități diferite până ajungeți la combinația favorită. Eu deja mi-am găsit rețeta mea și de fiecare dată îmi iese o salată pe gustul meu.
- În general adăugați sursa de proteine după ce ași gresat și amestecat salata. Astfel nu veți risca să se îmbibe zeama de lămâie sau uleiul în carne sau brânză și să le modifice gustul într-un mod neplăcut.
- Diferitele semințe aduc un plus de nutrienți în salată și nu îi modifică gustul în mod negativ.
- O excepție dacă alegeți să folosiți conservă de pește ca sursă de proteine. Eu prefer să pun zeamă de lămâie separat peste peste înainte de a îl pune în salată. Va fi mai răcoros și toată salata mai gustoasă.