Astăzi vreau sa vă aduc în atenție un nou studiu legat de postul intermitent. Dacă nu sunteți familiarizați cu conceptul puteți citi mai multe în articolele de mai jos.
- Postul intermitent - Beneficii
- Postul intermitent - Mod de aplicare
- Postul ca terapie alternativa
- Post negru de lungă durată
În acest studiu cercetătorii au încercat să determine influența unei alimentații bogate în grăsimi vs una bogată în carbohidrați atunci când se ține post alternativ.
Studiul s-a efectuat pe 29 de femei obeze cu vârste cuprinse între 25-65 de ani ce au fost împărțite aleator în două grupuri.
- Grupul cu alimentație bogată în grăsimi (45/15/40% grăsimi,/proteine/carbohidrați)
- Grupul cu alimentație bogată în carbohidrați (25/15/60% grăsimi/proteine/carbohidrați).
Respectându-se proporțiile de macro nutrienți se alternează o zi de post cu una de mâncat normal
- Ziua de post are doar o masă ce conține 25% din necesarul caloric
- Cealaltă zi se consumă 3 mese la liber
Concluzii
- Rezultatele sugerează că în funcție de scopul urmărit ar putea să fie mai avantajos să urmezi o alimentație bogată în grăsimi sau bogată în carbohidrați concomitent cu postul alternativ. Alimentația bogată în grăsimi favorizând pierderea în greutate în timp ce alimentația bogata în carbohidrați favorizeză scăderea rioscului de boli cardiovasculare.
- Ca o nota personala o proporție mai crescută de proteine ar putea fi benefică în ambele situații.
- Concluzia cea mai importantă este că indiferent de tipul dietei din timpul postului ambele au funcționat atât în ce privește slăbitul cât și îmbunătățirea stării de sănătate generale. Cu specificația că este important calitatea mâncării.
- O scădere de 5-6 kilograme în 8 săptămâni prin simpla ținere de post alternativ(o masa pe zi / 3 mese pe zi) mi se par rezultate foarte bune și dacă ar fi dublate și de activitate fizică acestea ar fi și mai semnificative.