Sunday, October 19, 2014

Pregatirea pentru sarcina

Următorul articol este adresat femeilor care plănuiesc să rămână însărcinate și reprezintă concluziile mele după ce am observat cu ce s-a confruntat soția mea, în cele 8 luni de sarcină și perioada imediat următoare.

Sarcina este una dintre cele mai stresante experiențe imaginabile pentru corpul unei femei. Într-o perioada extrem de scurtă de  timp femeia va fi purtată printr-un veritabil carusel  de transformări incredibile. De la transformări fiziologice evidente, până la schimbări extreme ale profilului hormonal și nu în ultimul rând la schimbări ale stilului de viață.
Ținând cont că o sarcină implică atâtea schimbări și momente de cumpănă ce facem noi înainte de a începe aducerea pe lume a unui copil? În cele mai dese cazuri nimeni nu face nimic pregătitor. Poate doar câteva analize care să ne asigure că nu exista vreo problema gravă. Dar, nu prea există o conduită de pregătire pentru sarcină.
Acest gol sper să-l acopăr cu o serie de articole. Nu vreau să intru în detalii plictisitoare și nici nu încerc să abordez problema de o manieră medicală. Nu acesta este locul unde vreți să citiți astfel de lucruri. Aici veniți să citiți despre lucruri simple pe care le puteți face pentru a vă îmbunătăți sănătatea, performanța sportivă și calitatea vieții.
Fără alte introduceri voi intra direct în subiect. Principale aspecte pe care le-am observat eu în timpul sarcinii sunt următoarele:
Cel mai evident este creșterea în dimensiuni a burți.
O să spuneți așa și ce e cu asta? Păi, atunci când în decurs de câteva luni te trezești cu câteva kilograme bune în dreptul burții musculatura nu mai are capacitatea de a susține o postura corectă și pentru a compensa deplasarea centrului de greutate în față femeile gravide ajunge cu spatele într-o hiper-extensie. Această lordoză duce la dureri destul de neplăcute de spate în zona lombară.



Cum ne putem pregăti pentru așa ceva? Întărind prin exerciții specifice mușchii responsabili cu postura. Vorbim mai ales de lombari, abdominali și fesieri. Dacă musculatura va fi pregătita anticipat femeie însărcinată va avea mult mai puține dificultăți de deplasare și dureri reduse de spate.
Creșterea sânilor
Volumul acestora se poate mări semnificativ și odată cu acesta și greutatea pe care femeia o va purta zi de zi clipă de clipă. Variația aceasta rapidă de greutate nu va permite o adaptare a musculaturii și va apărea o altă sursă de dureri de spate.


De data acesta în zona superioară a spatelui. Pentru a preîntâmpina această situație este nevoie de întărirea mușchiului trapez.
Pe parcursul sarcinii greutatea corpului va crește cu minim 10 kilograme.
Astfel spre finalul sarcinii vor apărea dificultăți serioase de deplasare și de ridicare. Pentru ca femeie însărcinată să nu se trezească mai incapabilă decât ar trebui va avea nevoie de picioare puternice, apte să poarte oricând o greutate corporală mai mare. De asemenea, înainte de a rămâne însărcinată o femeie ar trebui să aibă pe cât posibil o greutate corporală normală.
Apetit crescut, dereglări ale tiroidei și o toleranță mult mai scăzută la glucide.
Există posibilitatea apariției unui diabet de sarcină. Este evident că pe fondul unui apetit crescut și un sedentarism din ce în ce mai pronunțat femeia însărcinată se va lovi spre finalul sarcinii de dificultăți în a-și menține glicemia în limite normale. Pentru a scădea șansa ca așa ceva să se petreacă este nevoie ca viitoarea gravidă să aibă deja o conduită alimentară corectă și o toleranță la carbohidrați cât mai bună. Să elimine dulciurile, alimentele procesate și să reducă la minim consumul de potențiator de gust. Astfel încât  poftele să se mențină în limite normale.
După părerea mea pentru a putea implementa toate aceste modificări este nevoie de minim 6 luni de zile de pregătire. Poate părea mult dar credeți-mă  și orice femeie care a trecut prin asta poate să ateste că nu vor fi eforturi irosite.
Pe scurt ceea ce recomand eu este
  • un program de exerciții
  • principii alimentare pe care o viitoare gravidă să le urmeze cu minim 6 luni de zile înainte de a rămâne gravidă, pentru a nu experimenta un calvar în următoarele 9 luni.
Va urma un articol cu programul de antrenament și un articol despre conduita alimentară.