Eu însă sunt o fire optimistă și cred că este în natura evoluției ca atunci când societatea tinde să se
dezechilibreze într-o direcție să urmeze o mișcare de sens opus care să restabilească echilibrul. Cred că odată cu creșterea numărului de tineri firavi și palizi o să apară și tineri atrași de sport și de mișcare.
Iar numărul acestora va crește până se va reajunge la un echilibru natural. Așa că pentru noua generație de tineri capabili, frumoși și activi, atrași de sport, vreau să discutăm câteva concepte de care trebuie să ținem seamă când vine vorba de antrenament.
În primul rând vârsta de la care un tânăr sănătos se poate apuca de antrenamente de forța nu cred că ar trebui să fie mai mică de 14 ani. Până atunci este suficient să se joace și să facă mișcare în aer liber și se va dezvolta armonios. Au dovedit-o generații întregi de copii așa că nu are sens să reinventăm roata.
Oricum și vărsta de 14 ani trebuie considerată într-un mod relativ și să ținem cont de dezvoltarea fiecărui copil în parte.
Cel mai important aspect de care trebuie să ținem cont este că un copil este în perioada de creștere. Așa că antrenamentul, care este un stres, nu trebuie să fie atât de intens încât să îi afecteze procesul de creștere.
Un alt aspect important este că adolescentul trebuie să facă antrenament de plăcere și nu forțat de părinți. Lăsați-i să descopere singuri plăcerea de a face sport în ritmul lor. Efortul are și o parte neplăcută care dacă îți este impusă va duce la producerea unui efect contrar.
Asta înseamnă că un tânăr nu trebuie să ducă niciodată seriile de exerciții până la ratarea unei repetări.
Ei nu au nevoie de genul ăsta de stimuli pentru a se dezvolta. Corpul oricum este în faza de dezvoltare așa că stimulii mult mai puțin intenși sunt suficienți.
Antrenamentele nu trebuie să fie zilnice. Deși viteza de recuperare a unui adolescent este foarte rapidă este bine să lăsăm timp suficient de recuperare pentru că și riscurile de accidentare sunt ceva mai mari.
Trei antrenamente pe săptămână sunt suficiente.
Cel mai nimerit antrenament pentru un adolescent este unul cu greutate corpului. Acesta crește coordonarea, are riscuri mici de accidentare și permite efectuarea unui numar mai mare de repetări cu efect benefic asupra rezistenței tendoanelor și a dezvoltării articulațiilor.
Un exemplu de schemă poate fii următoarea
2 serii de câte 12-15 repetări din următoarele exerciții.
Am pus link la fiecare exercițiu în parte cu forma.
- Genuflexiuni la liber
- Flotări
- Fandări alternative
- Tracțuni cu priză neutră sau ramat inversat
- Cross plank
- Burpee
Pe lângă acest program orice adolescent trebuie să alerge.
Doar când tânărul ajunge la a efectua 15 repetări din fiecare exercițiu se poate trece la lucrul cu greutăți adăugate.
În continuare vă las cu un film cu un puști de 8 ani care face lupte. Luptele din punctul meu de vedere sunt un sport pe care îl poți începe la vârste fragede, dacă ai parte de un antrenor normal la cap, care să lase copii să învețe jucându-se. Este o manifestare care apare spontan între copii și cred că le crește coordonarea, echilibrul și forța într-un mod natural.