Thursday, October 31, 2013

Tricou

Ce am făcut eu în weekend.


De mult îmi doream să îmi inscripționez un tricou cu însemnele site-ului. Că dacă tot particip la o grămadă de evenimente sportive, unde sunt o grămadă de oameni iubitori de sport, nu are cum să facă rău să stârnesc curiozitate despre ce înseamnă crossthelimit.
Dar lovindu-mă de dificultățile de editare și de aspectul impersonal mi-a pierit cheful. Inscripționarea mi s-a părut și scumpă destul de limitată în ce poți realiza. Simt că parcă contravine principiului meu de a nu plati pe ceva mai mult decât merită.
Așa că am zis să explorez alte posibilități de a inscripționa ceva pe un tricou. Una dintre cele care m-au atras cel mai mult a fost să îl pictez eu.



Mereu am fost atras de tot ce înseamnă grafică, desen și pictură, așa că de ce să nu profit de ocazie și să îmi las spiritul creativ să se distreze.
Rezultatele primei încercări timide îl sunt aici. Lipsește simetria nici realizarea nu este prea reușită dar sunt mulțumit. Pictatul pe material textil este ceva mai dificil decât mă aștepta, dar mult mai amuzant. Așa că voi mai încerca și alte variante.
Read more ...

Sunday, October 27, 2013

Febra muscular

Am mai scris în mai multe articole câte ceva despre febra musculară,  dar nu am dedicat încă un articol doar acestui subiect. Nu am făcut-o mai ales pentru că eu personal cam știu tot ce este de știut despre febra musculară, dintr-un punct de vedere practic. Știu când să mă opresc pentru a nu face o febra musculară puternică și știu când pot să revin la antrenament fără a o agrava.





Dar m-am gândit că poate există curioși pe care îi interesează acest subiect. Pentru a nu face febra
musculară am scris un ghid amănunțit despre dozarea efortului acum ceva vreme.

Am adăugat o serie de adnotații la finalul textului pentru cuvintele marcate cu *

În primul rând ce este febra musculară?
Cu toții o știm ca durerea aia de mușchi care ține 3-7 zile după o sesiune de efort fizic ce ne-a depășit capacitățile normale de lucru.
Febra musculară este un proces complex ce debutează cu efectuarea unor mișcări excentrice* cu o intensitate pentru care nu suntem obișnuiți. Atunci când mușchiul se lungește sub tensiune teșutul conectiv și microfibre musculare suferă rupturi. Aceste microtraume sunt urmate de un răspuns inflamator.
Febra musculară are ca efect în următoarele 24 de ore o diminuare a forței dezvoltată de mușchii afectați și uneori chiar de cei antagoniști**.
Cum putem preveni febra musculară?
Presupunând că nu am avut la dispoziție opțiunea de dozare a efortului ce alternative mai avem?
S-au identificat o serie de metode care atenuează febra musculară dar din ce știu eu nici una nu este eficientă sută la sută.
  • Antinflamatoare nesteroidale, ce pot atenua febra dar nu este recomandată utilizarea lor frecventă. Se speculează că pe lângă efectele negative mai și blochează activitatea celulelor satelit. Care duc la creșterea în masă musculară
  • Băile cu apă caldă nu și cele cu apă rece au demonstrat efecte benfice în unele studii
  • Masajul a produs efecte benefice. Pe de alta parte stretching-ul nu s-a putut dovedi că ajută. Pare destul de logic să nu fie util atâta timp cât febra înseamnă o serie de microtraume produse la lungirea mușchiului. Legat de masaj nu aș merge pe un masaj prea dur ci doar pe o ușoară activarea a circulației sanguine.
  • Mișcarea ușoară este iarăși o modalitate ce scade temporar durerile.


Supliemente care pot ameliora simptomele sunt:
  • 500 ml de lapte imediat după antrenament
  • 5g de BCAA luate înainte de antrenament s-a dovedit că au efect. Ca fapt divers 5g de BCAA se gasesc cam în 700ml de lapte deci poate să fie efectul aceluiași ingredient.

  • 2g de L-carnitină

Pe de altă parte statin-ul este un augumentator al febrei musculare.

Acum că am aflat cum să ne ferim de ea ce suplimente o ameliorează să vedem dacă este și utila la ceva. Pentru că mulți asociază prezenta febrei musculare cu progresul și creșterea în masă musculară.
Întâi de toate cum anume se petrece creșterea de masă musculară?
Creșterea de masă musculară se produce în urma unui stres, care produce deteriorarea fibrelor musculare. Urmat de o nutriție care să susțină sinteza proteinelor și refacerea țesuturilor afectat la un nivel mai ridicat, pentru a putea suporta un stres viitor. Deci avem nevoie de stres care este antrenamentul și de o nutriție pe măsură pentru a avea corpul cu ce să construiasă noile tesuturi. Construcția de fibre musculare noi se face cu ajutorul celulelor satelit. Acestea se activează după microtaume și fuzionează unele cu altele generand noi microfibre.





Deci procesul de hipetrofie începe cu o distrugere a mușchilor, care generează o acumulare de calciu la nivelul zone traumatizate care stimulează rapid celulele satelit. Întrucât reacția este direct proporțională cu nivelul distrugerii pare plauzibilă o corelație  între gradul de distrugere și gradul de activare al celulelor satelit. Deși febra musculară este indusă mai puternic de partea excentrică a mișcării este totuși ciudat cum componenta eccentrică este cea care produce o activare a mai multor fibre musculare. O explicație ar putea sta în faptul ca pe mișcare excentrică cuplul mecanic este mai mare și probabil că sistemul nervos protejează mușchii de traume mai mari activând mai puține fibre musculare.
Odată ce trauma a fost făcută începe procesul de reparare. Care se realizeză prin reacția inflamatoare a organismului.
Deci deși la începutul unui antrenament febra musculară poate fi un indicator al deteriorări musculare cu timpul deși senzația de febra se diminuează totuși în urma încărcarii progresive microtaumele se produc în continuare și progresul în hepertrofie de asemenea. Din această cauză febea musculară este un indicator slab al progresului.
Acum părerea mea este că atunci când vorbim de hipetrofie vorbim de procese atât de complexe încât e greu să ne limităm la un singur aspect. Probabil că febra musculară este un indicator bun al traumei dar pe de altă parte nu putem știi exact care ne sunt capacitățile de vindecare. Așa că poate este mai bine să înaintăm cu un pas mai mic decât să producem traume din care ne va lua mult timp să ne vindecăm.



Să imaginăm câteva scenerii posibile
  1.  Lucram intens facem febra musculară mare, începe vindecarea, ajungem la nivelul anterior și corpul are motoarele pornite pentru a dezvolta și mai multă masă musculară dar deja ne-a venit timpul să facem următorul antrenament. Producem iar microtraume, resetăm tot sistemul și începe iar procesul reparatoriu și tot așa progresând foarte încet sau chiar bâtând pasul pe loc.
  1.  Lucrăm intens facem febră puternică, luăm pauză mare, se produce o regenerare a teșuturilor și apoi odată procesul reparator terminat în timpul care urmează până la următorul antrenament mușchii se deadaptează revenind la stare inițială
  1. Lucrăm cu o intensitate potrivită, facem puțină sau deloc febră, deteriorările sunt mici și reparațile se fac repede. În timp scurt putem să ne reantrenăm. Creștem intensitatea cu foarte puțin și iar producem stimulul necesar adaptări. Procesul continuă repetitiv. Astfel creșterile sunt mai continue și adaptarea începe să prindă viteză. Căci organismul deja știe ce are de făcut și își ajustează procesele metabolice în consecință.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Adnotari
*
Contractia izotonica excentrica (sau negativa) este inversul unei contractii concentrice si readuce muschiul la pozitia de start (exemplu: coborarea halterei dupa o flexie a antebratului pe brat). Desi muschii se alungesc, ei tot genereaza forta. Contractia excentrica este cea mai eficienta din punct de vedere al castigului de forta musculara, pentru ca poate fi utilizata incarcatura mai mare decat potentialul maxim al sportivului (raportat la o contractie concentrica), insa este folosita doar ca tehnica de intensitate in cadrul antrenamentului, studiile aratand ca poate provoca degradari serioase la nivel muscular cand se depaseste tensiunea de contractie.(sursa)
**
Muşchii agonişti – aceşti muşchi sunt responsabili de principalul efort depus în îndeplinirea sarcinii specifice;
Muşchii antagonişti – aceşti muşchi se opun acţiunii agoniştilor, în îndeplinirea sarcinii specifice; ei se relaxează în timpul contracţiei agoniştilor. Muşchii agonişti şi muşchii  antagonişti sunt localizaţi pe părţi opuse ale articulaţiei;
Muşchii sinergici – muşchii agonişti pot fi ajutaţi în execuţia mişcării de alţi muşchi
(sursa)
Read more ...

Thursday, October 24, 2013

Sfaturi despre nutritie de la Daniel

Vreau să vă prezint un site al unui nou entuziast al fitnessului. Se numeste Daniel are o poveste interesanta și scrie pe EvolutieInFitness.


A scris și un articol pentru noi. Articolul conține o rețetă interesantă și câteva sfaturi practice despre cum să-ți controlezi mai bine dieta. Sunt mereu încântat când am ocazia să ajut pe cineva să-și urmeze pasiunea așa că vă urez lectura plăcută.

Salut,
Astazi vreau sa vorbim putin despre nutritie.
Stim cu totii ca reprezinta o importanta parte pentru a arata bine. Ca sa obtii corpul pe care ti-l doresti e necesara o schimbare permanenta, nu una temporara. Dar ca sa poti face trecera spre un nou stil de viata trebuie sa mananci ceva sanatos si delicios. Altfel, nu vei rezista prea mult, doar cu orez integral,oua si peste. Asa ca uite  o reteta fitness cu tot necesarul de proteine, carbohidrati si grasimi.

Pui cu legume si cartofi dulci
Ingrediente (2 portii):


•    - 300 g cartofi dulci
•    250 g piept de pui
•     200 g ceapa rosie
•    3 catei de usturoi
•    scortisoara
•    condimente pentru pui
•    200 g broccoli
•    150 g morcovi
Mod de preparare :
•    Incalzeste cuptorul la 180 grade
•    spala cartofii si taie-i in bucatele cam de aproximativ 1 cm
•    curata ceapa si taie-o la fel
•    curata si toaca marunt cateii de usturoi
•    pune ceapa, cartofii si usturoiul intr-un vas termorezistent apoi presara scortisoara peste
•    pune totul la cuptor timp de 20 de minute pe fiecare parte
•    spala brocoli si morcovi apoi taie-i marunt dupa care pune-i pe tigaia grill sau la aburi
•    asezoneaza puiul cu condimentele si gateste-l grill
•    pune totul pe o farfurie intinsa si serveste
1 portie contine
•    Energie: 308 cal
•    Proteine: 35 g
•    Carbohidrati : 38
•    Grasime 2g


In continuare vreau sa impartasesc cateva sfaturi care pe mine m-au ajutat si sper sa va fie utile si voua.
  • Ca sa iti mentii metabolismul accelerat e necesar sa mananci de 5-7 ori pe zi. Dar asta ar insemna sa stai mai toata ziua in bucatatrie, asa ca alege-ti o singura zi in care sa gatesti pentru toata saptamana.In ziua aia doar vei gati, dupa care vei pune mancarea in caserole si le vei tine in frigider.Faptul ca am avut o caserola cu mancare gatita de mine la indemana, m-a impiedicat de multe ori sa recurg la fast-food cand eram plecat pe undeva.De altfel, atunci cand o sa ajungi acasa de la sala infometat nu vei mai pierde inca o jumatate de ora sa gatesti.
  • Un alt mic truc pentru a controla mai bine cantitatea de grasimile consumate. Se aplica mai ales la  salate. Legumele sunt foarte importante, dar daca o sa pui salata intr-un castron, atunci cand vei adauga uleiul de masline vei obtine un efect asemanator cu cel al trecerii  unui obiect printr-un jet de apa.Uleiul se va lasa la fundul vasului impreuna cu apa din legume. Asa ca pune legumele deja tocate pe o farfurie intinsa, apoi adauga aproximativ o lingura de ulei de masline.Poti aplica asta si la orice mancai prajit. Gateste grill, apoi adauga o lingura de ulei de masline peste. Nu pare un lucru cu impact major dar eu am fost siderat de schimbare.
Inca ceva, nu lua totul prea in serios. Daca te pregatesti pentru o competitie atunci e necesara o nutritie foarte stricta si un program de antrenament riguros. Dar daca doar vrei sa arati bine ,nu inseamna ca nu te mai poti bucura  de micile placeri ale vietii.
Read more ...

Wednesday, October 23, 2013

Atat

Read more ...

Monday, October 21, 2013

Noi rezultate la powerlifting

Andreea, atleta antrenată de mine a avut niște rezultate foarte bune la campionatul național de powerlifting din septembrie 2013


Acum a reeditat fapta și la cupa României la powerlifting câștigând aur la categorie și bronz la Open. Găsiți la ea pe blog povestea pe larg.
Pentru că datoria mea este să fiu atent la cifre, observ cu bucurie că în sfărșit a reusit să își atingă obiectivul de a depăși 300 de puncte la coeficientul Wilks, atingând 311 la acest concurs.

Între cele două concursuri a reușit o diferență semnificativă pentru fiecare ridicare.

Campionat

Genufelxiuni   105 kg
Îndreptări        125 kg
Împins             62,5 kg

Cupa

Genufelxiuni  115 kg (+10 kg)
Îndreptări       130 kg (+5 kg)
Împins            70k kg (+7,5 kg)

Pe toata perioada dintre cele două competiții antrenamentul a constat doar în cele trei exerciții de bază, executate cu o greutate medie. Am eliminat toate exercițiile de asistență, pentru a lăsa loc de un volum cât mai mare pe cele trei exerciții. Cu cât ne-am apropiat de competiție am temperat volumul și am crescut greutate de lucru, pentru a permite o recuperare mai bună între antrenamente și pentru a o aduce într-un varf de formă. Strategia se pare ca a funcționat și rezultatele sunt mulțumitoare.


Read more ...

Saturday, October 19, 2013

Stai in echilibru

Azi o să scriu un articol despre ce înseamnă dezvoltare fizică și sănătate în general. Vreau să vorbesc despre filozofia după care mă conduc în tot ceea ce fac. Filozofia asta se bazeză pe concluziile a tot ce am citit și pe observațiile proprii din tot ce am experimentat până acum.



În primul rând corpul uman este un sistem deschis, deci un sistem care acționează asupra exteriorului și este influențat de acesta. Proprietatea de bază a organismului nostru, sau ca să zic așa obsesia sa primară este homeostazia.
"Proces de reglare prin care organismul isi mentine diferitele constante ale mediului interior (ansamblul lichidelor organismului) intre limitele valorilor normale. Activitatea permanenta a unor organe concura la mentinerea acestui echilibru: rinichiul excreta anumite produse de catabolism (totalitatea reactiilor de degradare a compusilor organici) si regleaza metabolismul apei si pH-ul (aciditatea sau alcalinitatea) sangelui; plamanul elimina dioxidul de carbon si putina apa; intestinul evacueaza reziduurile alimentelor ingerate si secretiile digestive. In plus, pentru numeroase substante (ioni in particular, ca de exemplu calciul, potasiul, sodiul), acest echilibru este asigurat prin actiunea hormonilor antagonisti: trebuie sa intervina adesea un mecanism de control retroactiv, conform caruia, de exemplu, un nivel sangvin excesiv al unei substante inhiba stimularea hormonala a producerii sale. " (sursa)
Mai multe despre homeostazie corpului uman.
Idee de bază este că acest sitem complex, care este corpul nostru, este foarte iubitor de echilibru. Că până la urma homeostazia înseamnă o stare de echilibru.
Plecând de aici să facem o paralelă. Să zicem că avem un dulap. Dacă înclinăm un dulap foarte puțin greutatea sa va acționa spre a îl reașeza pe vechea poziție. Dacă îl înclinăm și mai mult dar fără să îl scoatem din poziția de autoreglare îi va fi ceva mai greu să se reechilibreze. Ba chiar va oscila de câteva ori și poate că își va lovi ușile în această oscilație. În schimb dacă Îl înclinăm dincolo de o limită va necesita o intervenție exterioară pentru a îl readuce în poziția de echilibru. Dacă această intervenție nu va fi suficient de fermă, dulapul va cădea, poate chiar se va deteriora.
Fix așa este și corpul nostru. Atâta timp cât acțiunile noastra negative se mențin în anumite limite organismul își va regla procesele și se va păstra în starea sa de echilibru. În momentul în care lucrurile ies din această stare de echilibru ajungem în situația să intervenim din exterior. Poate cu anumite alimente sau suplimente, poate cu pastile, poate chiar cu intervenții chirurgicale sau tratamente dure. Problema este că atunci când pierdem această stare generala de echilibru lucrurile devin foarte dificil de readus în starea normală. Deasemenea nu mai exista garanții că acest lucru se mai poate realiza.


Din acest punct de vedere când vorbim de sanătate trebuie să înțelegem că sănătate se menține cel mai bine când ești sănătos. Strategia de a abuza de corpul tău și doar când apar probleme să efectuam lucrari de întreținere este foarte proastă. Pentru că atunci deja raul este foarte mare. Noi avem tendința să minimizăm importanța semnalelor date de corp. O durere interioară sau o boală înseamnă un dezechilibru destul de grav și chiar dacă aparent trece cu o pastilă, totuși relevă o problema stringentă, ce va trebui rezolvată de la cauză după ce tratăm starea critică.
Când vorbim de antrenament trebuie să înțelegem că antrenamentul este un stres și necesită adaptare. Organismul nostru trebuie să alinieze mulți factori pentru a ne permite nouă să dezvoltăm o rezistență la efort mai mare și o forță mai mare. Așa că dacă nu vrem să ne facem mai mult rău cu antrenamentul este nevoie de o abordare graduală. Nu vă temeți de faptul că rezultatele apar greu. Este mult mai important să apară pe o durată de timp cât mai lungă decât repede.
Este o întreagă manie mai nou de a prezenta tot felul de povești de succes. Chiar și pe site-ul meu apar astfel de povești. Ele uneori pot avea un caracter pozitiv, motivând oamenii să creadă în ei și să pornească la drum. Dar la fel de bine pot înșela percepția și ne pot face să credem că toți trebuie să evoluăm în același ritm. Este o greșeală să îți stabilești un ritm de evoluție fără să ți cont de viteza de adaptare a corpului tău. Este calea cea mai sigura spre autodistrugere.
Antrenamentul este un drum nu o țintă. Trebuie să parcurgem drumul cu mintea deschisă și cu ochii spre peisaj. Dacă drumul nu este incitant și frumos trebuie să ne orientăm spre altceva. Nu spun că va fi ușor sau că nu va avea și faze dificile, spun că dacă nu te bucuri de fiecare fază de fiecare autodepășire și succes și chiar de fiecare insucces faci ceva greșit. Pentru că din aceste etape este făcut drumul tău, din suișuri și coborâșuri.
Revenim iar la sănătate pentru că este fundația ce ne permite să ne bucurăm de o viață frumoasă. Paziti-vă sănătatea înainte să se deterioreze. Aveți mereu în minte echilibrul corpului și dacă viața vă impune să faceți anumite compromisuri sau să vă abuzați corpul nu o duceți prea departe. Alternați aceste momente cu momente în care îi dați timp să se redreseze. Astfel o să faceți mult mai puține vizite la doctor și o să aveți mult mai mult timp plăcut pentru voi.
Echilibru în toate este cea mai importantă lecție pe care o puteți deprinde.

Read more ...

Saturday, October 12, 2013

Jiu jitsu brazilian

Am zis să scriu un articol despre BJJ, pentru că mi se pare ca este una dintre cele mai prost înțelese arte marțiale. Pe de-o parte pentru că este lipsită de expunere și pe de alta pentru că este atât de
 complicat încât ai nevoie de destul de mult timp de practică până începi să înțelegi cu ce se mănâncă.


Este greu de definit ce înseamnă BJJ-ul, a plecat de la Jiu Jitsu traditional Japonez și a fost rafinat și făcut cunoscut de brazilieni. Este o artă marțială încă vie, încă se inventează tehnici și se perfecționează.
Are vreo legătură cu violență?
Poate avea! Îți asigură un bun control asupra adversarului, îți asigură arme redutabile ca luxarile și ștrangulările plus o apărare aproape impenetrabilă. Este foarte eficient contra unui adversar și îți permite să îl oprești fără sa-l accidentezi. O chestie care nu o poți face cu multe alte arte marțiale.
Dar pe lângă asta este un joc.
Este un joc de strategie ce face șahul să pară un frate sărac de la țară. Complexitatea factorilor pe care îi controlezi (echilibru, puncte de sprijin, pârghii, grade de libertate ale articulațiilor, economia energiei etc.) și a acțiunilor posibile (în fiecare poziție există zeci de ieșiri sau contraatacuri) este atât de mare încât chipul luptătorilor într-un meci seamănă mai mult cu al unui matematician în fața problemei vieții sale, decât cu încleștarea de măsele specifică altor sporturi de luptă.
Complexitatea aceasta este și motivul pentru care cineva neinițiat nu pricepe mai nimic din ce se întâmplă pe saltea. Este un sport aproape lipsit de spectacol. Dar asta este prea puțin important. Îți umple inima de fericire când îl practici.
Nici la o partidă de șah nu pot mulți să se uite dar sahiștii o savurează ca pe o plăcere rară. Câte plăceri intelectuale aveți într-o zi, dar într-o saptămână, dar într-o lună? Eu am de câte ori ajung pe o saltea.



BJJ-ul îl faci pentru tine
Odată ce îl descoperi nu mai poți sta fără el. Este ca și cum ți-ai recuperat memoria. Ca și cum copilaria furată îți este dată înapoi și te trezești dintr-un coșmar. Un coșmar în care să te simți bine alături de un alt om este interzis și sunt reguli și nu ai voie sa te intinzi pe jos și mule gesturi și  mișcări sunt nepotrivite. Ca și cum ar trebui să umbli toată ziua în haine strâmte și care se rup și se murdăresc și apoi ai voie să te tavalești și să tragi de haine și să te rostogolești și să transpiri și să razi și să cazi și să te întreci și să te harjonești ca orice copil fericit. Care este utilitatea acestui lucru? Cum sa explici utilitatea vieții. O mânjești încercând să o prinzi în definiții. Viața trebuie trăită și BJJ-ul trebuie practicat.




Este un exercițiu fizic, într-o lume inertă devenită din ce în ce mai handicapată și mai dependentă de tehnică. O lume în care orice forma de mișcare este un adevărat medicament ce contrabalansează distrugerile si anormalitățile la care suntem expuși zilnic. Dacă mâine o să se oprească curentul o să îți dorești să fi avut încă un corp funcional și un spirit viu. O imaginație antrenată și curaj să te adaptezi la un mediu de care ai fost desparțit cu brutalitate.
Priviți cele două clipuri pe care le-am pus și încercați să înțelegeți ce se întîmplă acolo. La început o sa pară plictisitor, o să fie inestetic și anormal. Multe poziții o să pară lipsite de demnitate sau ridicole. Dar apoi o sa începeți să observați eleganța mișcărilor. Eleganță venită din eficiența lor. O să observați curgerea uneori vijelioasă alteori lentă a mișcărilor. O să vedeți momente de pauză în care se citește concentrarea și calculul mental intens ce se produce în mintea celor doi. O sa vedeți răsul natural, camaraderia și umanitatea pe care o au unul față de altul. Poate o să vedeți procesul creativ plin de satisfacție prin care trec ei.
La final dacă vă doriți să încercați pe propria piele puteți încerca la clubul Absoluto care are mai multe filiale în țară.

Read more ...

Thursday, October 10, 2013

Estetic vs functional studiu de caz

Am mai abordat subiectul acesta și în alte articole. Esteticul vs functional, cum antrename pieptul
Dar am făcut recent o provocare si am fost neplăcut surprins de un aspect al dezvoltării mele  fizice. Stau foarte prost la tot ce înseamna flotări.





Flotările sunt un exercițiu pentru piept sau în care pieptul are cea mai mare influență. Chestie ce te duce cu gândul că un om cu pieptul bine dezvoltat va face multe flotări. În realitate lucrurile nu stau chiar așa.
Eu mi-am dezvoltat pieptul prin liceu cand mergeam la sala de forță și lucram exerciții de izolare. Multe fluturări, multe exerciții la aparate, programul meu de piept avea la un moment dat 10 exerciții diferite cu 3x10 repetări si dura 2 ore. Rezultatele au fost bune, am pus multa masa musculara și un nivel decent de forță. Dar, doar decent, nu am avut niciodata o cifra spectaculoas la împinsul de la piept și nici nu am sărit de 40-50 de flotări într-o serie.
Estetic sunt mulțumit dar am o mare frustrare în ce privește lipsa de eficacitate. Până la urmă pieptul alături de umăr și triceps au o funcție primară destul de clară. Să impingi mâna înainte. Te ajută să te ridici de jos, să împingi ceva după tine și să lovești.
Poate că să faci 100 de flotări într-o serie nu este neapărat un test suprem al funcționalității părți superioare a corpului. Dar pentru mine este o dovadă destul de bună a eficienței unui atlet. În timp ce, faptul că mie îmi trebuiesc peste 10 minute și 5-6 serii să le fac, mi se pare un indiciu al unui punct slab în zona aceea.
Nu numai că nu fac prea multe flotări pe serie, dar am și o problema la a mă recupera. După ce fac o serie de 40 de flotări, chiar dacă trec 5-6  minute de pauză nu mai reușesc să fac mai mult de 10-20 chinuite. În timp ce pentru genuflexiuni după 100 îmi ajung 1-2 minute și pot să efectez înca o serie. Sau dacă fac serii de 25 de genuflexiuni nu am nevoie decât de 30 de secunde să dispară complet oboseala, la flotări și după 5 minute înca simt că le-am făcut pe celelalte.
Este normal să existe o diferență notabilă între ce poți să faci cu mâinile și cu picioarele, dar față de ce pot alți oameni care nu arată la fel de atletic ca și mine eu stau foarte prost.





Ce pot să fac?
O măsură corectivă ar fi să fac mai multe flotări, să fac zilnic 4-6 serii fără să mă duc până la epuizarea completă pe nici o serie. Pur și simplu să acumulez un volum cât mai mare pe mișcarea aceea fără să îmi cresc foarte mult nevoia de recuperare.
Ca o regulă generală
  • Atunci când vrei să dezvolți forță și masă musculară este important să existe o distrugere musculară și timp de recuperare.
  • Atunci când vrei să crești eficiența unei mișcări ai nevoie de număr cât mai mare de repetări. Implicit pentru asta trebuie să ai cât mai puține pauze, deci o nevoie de recuperare cât mai mică.
Care este planul
Eu forța și masă musculară am suficientă pentru ce îmi trebuie mie. Deci, mă pot concentra pe eficiență.
Voi face un tabel și voi încerca timp de o lună să îmi cresc numărul de flotări pe care le realizez zilnic. Fără să țin cont în câte serii le fac, doar să bătătoresc paternul mișcării.
Voi verifica care este maximul pe o serie la început și la sfărșit și vom vedea care este progresul în urma acestei luni.
Read more ...

Sunday, October 6, 2013

Double gold

Am fost sâmbătă la prima etapă din BealtLeague care "este o competitie de Brazilian Jiu Jitsu cu gi, ce se desfasoara in sistem campionat, pe parcursul unui sezon competitional".
Prima etapă a avut loc la Brăila și a fost organizată de clubul Raptor Fight Club. Organizarea a fost foarte bună, fără întârzieri sau pauze inutile, aspecte care la o competiție pe sistem piramidal nu fac decât să obosească inutil sportivii.


Din câte știu eu nu a avut loc nici o accidentare, ceea ce nu poate decât să mă bucure. Înseamnă că nivelul tehnic al compețiției este în creștere, atât în ce privește calitatea sportivilor cât și a arbitrajului.
Atmosfera a fost plăcută și rivalitatea dintre cluburi s-a manifesta doar pe tatami. În condițiile acestea prevăd un viitor bun pentru BJJ-ul românesc.
Eu am evoluat sub stindardul Absoluto și am reușit să câștig două medalii de aur. Una pe categoria mea de greutate și alta la open, ambele la centuri albe. O reușită care nu poate decât să mă bucure și să mă facă să îmi doresc să învăț mai mult din acest univers infinit, care este BJJ-ul.
Până la următoarea etapă am de lucrat destul de multe aspecte tehnice, unde am lipsuri. Aceste medalii nu mă plasează nici pe departe într-o zona de confort, meciul din finală l-am câștigat foarte greu la o diferență mică de puncte în fața unui sportiv de la Daos.
Sper să ajung la un control mai bun al emoților. Acesta fiind principalul motiv pentru care încă lupt foarte încordat și ratez oportunități pe care în alte ocazii le-aș valorifica mai bine. Dar aceasta necesită o pregătire cel puțin la fel de intensă ca și antrenamentul tehnic sau fizic. Așă că va mai curge apă pe Dunăre până voi ajunge unde îmi doresc.
Read more ...