Alergatul corect implică două aspecte:
- O musculatură și articulații capabile să producă noua formă
- Învățarea și transformarea ei în reflex
În primul rând atunci când alergi, conform anatomiei umane, impactul la nivelul călcâiului se tranformă într-un impact amortizat la nivelul întregii tălpi. Atingerea solului cu întreaga talpă sau cu partea din față, ei vine cu un efort suplimentar pentru gambe și pentru musculatura tălpii. Așa că prima etapă, înainte de a vorbi de alergatul natural, este să ne asigurăm că mușchii, antrenați după tiparul vechi, pot suporta noua mișcare.
Pregătirea pentru musculatura tălpii
Trebuie să profităm de orice moment când putem merge desculți. Pentru mine asta nu este o problema, stau desculț 2, 3 ore prin acasă în fiecare seară, plus ca am ani buni de când practic diverse stiluri de arte marțiale și în timpul antrenamentele stau descălțat.
Orice moment când pot să merg sau să alerg desculț, prin iarbă sau pe nisip, este o adevărată binecuvântare. Mersul desculț are și efecte terapeutice, așa că avem numai avantaje.
Cum vremea încă nu ne permite să ne antrenăm așa, momentan putem atunci când stăm la televizor să strângem degetele și se le extindem pentru a dobândi un control mai bun asupra musculaturii tălpii, care în general este destul de atrofiată.
Un alt exercițiu util este să încercăm să apucăm diverse obiecte de pe jos cu talpa și degetele, de exemplu o piatra sau niște sosete făcute ghem, testați cu diferite obiecte până când gestul devine mai natural. Sunt sigur că la început va fi destul de incomod și o să vă producă grimase.
Exerciții pentru musculatura gambei
Eu consider că am gambe destul de puternice, obișnuiam să încarc aparatul de gambe cu toate plăcile și să mai pun și greutăți suplimentare, nu era o problema sa fac 20 de repetări cu 160 de kg. Totuși, când am încercat prima oară să alerg natural am făcut febră musculară în timp ce alergam și m-a ținut 3,4 zile.
Așa că, recomand ridicări pe vârfuri, pentru creșterea forței în gambe, preferați numar mai mare de repetiții cu greutate mică sau moderată.
Deși e nevoie și de un nivel oarecare de forță maximală la nivelul gambei, totuși pentru scopul urmărit este mai util un exercițiu de tipul sărit coarda. Săritul corzii are doua avataje, primul este creșterea rezistenteți la efort a gambelor și al doilea este repetarea unei călcături similare cu cea din timpul alergatului, cu impactul fix sub bazin.
Recomand o perioadă de 2-4 săptămâni de prepregătire, în funcție de nivelul de evoluție al fiecăruia, înainte de a trece la alergatul efectiv. Aceasta ar fi varianta cu risc mai scăzut de accidentări, este evident că cei căpoși vor ignora perioada de pregătire, dar aceasta este alegerea lor.
Acum suntem gata să alergăm, evident varianta preferabilă ar fi să o facem descuți pe o suprafață moale, iarbă sau nisip. Dar vremea încă nu ne permite și probabil nici suprafața nu este la îndemâna fiecăruia, așa că vom alerga încălțați.
Următorul articol va fi despre alegerea încălțăminții pentru a putea alerga cu formă corectă.