1,2,3,4,5,6,7
Gata am ajuns și la finalul celor 7 zile de strictețe. Care credeți că este greutatea finala la care am ajuns?
84,9 kg , 80 cm perimetru abdomen.
Cine a pariat pe această greutate? Dacă vă surprinde acesta este primul semn că nu aveți o experiență mare în ceea ce înseamnă slăbitul. Experimentul nu a fost un insucces, după părerea mea a fost chiar extraordinar de aproape de teorie.
În primul rând să vă prezint factorii care au influențat evouția mea pe parcursul acestui experiment.
Factori de luat în seamă
Procentul de grăsime de la care pleci
Greutatea mea de plecare a fost 86 de kg. La un procent de 12-14% grăsime, deci mă aflam liniștit în zona estetică, nu mai zic de zona bună din punct de vedere al sănătății. Cu cât ai un procent de grăsime mai scăzut cu atât slabirea este mai lentă și mai complicat de realizat.
Masa musculară
Eu am o masă musculară destul de mare fără să fie totuși exagerată. Cu cât ai mai multă masă musculară cu atât fluctuațiile de greutate survenite în urma consumării și refacerii depozitelor de glicogen este mai mare. La mine este în jur de 2 kg.
Toleranța inițială la carbohidrați și senzitivitatea la insulină
Pentru că fac sport de mult timp și am avut mereu un procent de grăsime mic, am o toleranță foarte bună la carbohidrați și o senzitivitate bună la insulină. Asta înseamnă că răspund ușor la deficit caloric și surplusul de scurtă durată trece fără mari urmări.
Necesar caloric de menținere
Consumul meu caloric estimat de menținere este de 2300 Kcal. O cifră suficient de mare încât să am loc de manevră atunci când vreau să tai caloriile și să nu ajung la înfometare. Cu cât ai o valoare calorică de menținere mai mică, cu atât e din ce în ce mai greu de scăzut aportul sub acea cifră. Dacă eu pot să iau 4-5 mese decente și să fiu cu 500 de kcal sub necesar, nu același lucru se întâmplă cu o persoană cu un necesar de menținere de 1500 kcal.
Capacitatea de efort
Am o capacitate de efort bună, sub nivelul unui sportiv de performanță, dar peste nivelul comun al oamenilor activi. Aceasta mi-a permis să produc un deficit caloric semnificativ prin antrenament.
Ținând cont de aceste aspecte să vedem la ce concluzii am ajuns:
Concluzii
- Valoarea estimată a necesarului meu caloric este aproximativ 2300 kcal și cifrele furnizate de calculatoarele de efort de pe net și tabelul de calorii sunt destul de exacte. Pentru că aceste cifre s-au verificat în variațiile de greutate sau lipsa lor, atunci când nu a existat un deficit caloric.
- Strategia mea alimentară a avut o mică eroare, am avut prea multe grăsimi în alimentație. Sunt convins că dacă aș fi avut ceva mai multe proteine și mai putine grăsimi, la același consum caloric, rezultatele ar fi fost ceva mai bune. Nu semnificativ mai bune, dar cred ca ceva mai bune.
- Tipul acesta de dietă este ușor de ținut pentru cineva cu caracteristicile mele fizice (consum mare capacitate de efort mare). Totuși, ca orice dietă aduce restricții generatoare de stres. De exemplu, a trebuit să ma abțin de la fructe și alte alimente cu valoare nutrițonală (nu calorică) mare.
- În timp ce urmezi acest program nu vei înregistra creșteri în masă musculară, așa că recomand ținerea pe durate scurte de cateva săptămâni maxim.
- Este o dietă eficientă, 1 kg pe săptămână pentru cineva cu un procent de grăsime destul de scăzut, în situația în care nu m-am înfometat și nu am pierdut din forță și masă musculară este un rezultat foarte bun.
- Frecvența mare a antrenamentelor este foarte obositoare, rezultatul a fost că mi-a scăzut imunitatea și am avut o răceală care a durat trei zile.
- Puteam să scad mai mult în greutate dacă mă țineam întocmai după recomandări. Dar cum stau destul de mult la muncă, efectiv nu am timp să mă și recuperez, după atâta efort și mi-aș fi făcut mai mult rău.
- În prima zi de consum ridicat de carbohidrați trebuia să merg ceva mai jos cu cifra calorică, nu mi-a dăunat progresului, dar mi-a dăunat digestiei.
- Faptul că nu am consumat carbohidrați m-a facut să ma simt în general destul de bine. Când am revenit la pâine am perceput-o ca pe ceva nasol. Mi-a lăsat un gust ciudat în gură și o senzație interioară neplăcută.
- Mâncând destul de simplu am fost tot timpul plin de energie și cu abdomenul plat. Nu au existat balonări sau alte tipuri de disconfort digestiv.
- Deși cantitatea de proteine nu este conformă cu recomandarea culturiștilor asta nu m-a oprit să îmi păstrez masa musculară în deficit caloric.
- Lipsa carbohidraților din alimentație mi-a afectat totuși forța maximală și rezistența la efort. Ajungem mai ușor la fundul sacului.
- Dacă vrei să slăbești pe lângă proporțiile de macronutrienți din alimentație (proteine, carbo și lipide) trebuie să ai grijă și la cifra calorică totală. Fără deficit caloric nu o să existe slăbire.
- Dacă vrei să slăbești frumos și sănătos contează foarte mult calitatea mâncării. Cu mâncare de proastă calitate nivelul tău de energie va fi afectat, carențele de vitamine și minerale te vor duce la foame cronică și vei trăda planul pe care ți l-ai făcut.
- Nu merge pe deficit caloric mare mai multe zile la rând, căci vei deveni nebun de foame și o să te arunci în exces. Mai bine alternează zilele cu consum caloric normal cu zile cu consum caloric mai mic sau chiar post negru. Dar menține deficitul caloric pe o săptămână în zona 3500 de kcal, dacă nu ești foarte mare fizic și dacă nu faci foarte mult sport.
- Tine mereu cont și de consumul din sala de sport când faci calculul total al zilei. Nu depăși 4000 de kcal consumate din sport pe săptămână, pentru a putea menține ritmul timp îndelungat și a îți menține sănătatea.
- Rezultatul după o săptămână și un deficit teoretic de 5000 de kcal a fost de 1,1 kg diferență de greutate. Ținând cont de toate aproximările din calcule și de faptul ca 1 kg de grăsime înseamnă 7000 de kcal arse calculele au dat destul de aproape de valoarea finală.
- Diferența de 2 cm în talie mă bucură mai mult decât valoarea în kg, cea mai mică valoare pe care am avut-o în talie a fost 79 cm și cântăream 80 de kg. În acești cm intră și dezvoltarea musculaturii inferioare a spatelui care mi-a crescut în ultimul an. Deci experimentul a fost un succes.