Friday, November 23, 2012

Ce greseli sa nu faci cand te apuci sa slabești

Articol scris pentru www.pofticioasa.ro
Dacă de obicei am obișnuit să scriu despre ce să facem atunci când vrem să slăbim acum a venit timpul să vorbim despre ce să nu face. Urmează o serie de greșeli frecvente pe care le face cei care doresc să slăbească.


1.Stabilirea unui timp arbitrar pentru a pierde o greutate arbitrara. Vorbesc de genul de obiective “Până la reîntâlnirea de 10 ani, care are loc peste 37 de zile, vreau sa slabesc 5 kg să arăt ca la 17 ani”. Daca să nu ai niciun obiectiv este cel mai grav lucru pe care îl poți face, să ai un obiectiv prostesc este următorul. Obiectivele din categoria “Vreau să slăbesc!”nu se stabilesc in functie de astfel de considerente. Doar un sportiv profesionist, care trebuie “să facă o categorie de greutate”, (chestie foarte efemera) poate gândi în astfel de termeni. Pentru restul, persoane care doresc sa slabeasca si sa se mentina la o anumită greutate, slabirea trebuie să fie un proces lent si natural. Ignorand retenția de apa de scurta durata, o viteza de slăbire sănătoasă este în jur de 2 kg pe lună. 

2.Dietele fulger
(greseala numarul doi merge de multe ori mână în mână cu greșeala numarul unu). Daca vrei ca acele kilograme pe care le-ai dat jos să rămână jos atunci trebuie să nu te mai gândești la diete-fulger. Acestea te duc într-o zonă foarte periculoasă, pentru cineva care nu este profesionist sau sub îndrumarea unui profesionist. Te duc in zona mai performanta, dar mai riscanta a slăbitului. Acolo unde acțiunile brutale de azi pot cauza reacții total neașteptate ale organismului, pentru a supracompensa stresul extrem. De aici metabolism încetinit, viteză crescută în acumularea de grăsime dezechilibre hormonale și multe alte probleme cu care se confruntă cei care au trecut prin multe diete tâmpite.

3.Ignorarea unuia dintre cele două aspecte responsabile cu slăbirea.
Nutriția și activitatea fizică sunt interdependente. În cazuri rare se poate obține ceva ținând cont doar de unul din aceste aspecte. Dar, in general, nu. Atunci când folosești doar nutritia pentru a slabi ajungi sa ai acel aspect plăpând și scheletic. Masa musculara are rolul ei in sanatatea corpului si atrofierea excesiva va duce la o slabire bolnavicioasa si la un aspect inestetic. Dacă te bazezi doar pe sport nu te vor ocoli alte afecțiuni ale nutriției proaste, diabetul, colesterolul ridicat, cancerul și bolile cardiace.


 4.Exagerarea pe una dintre cele doua directii (alimentație și sport) sau chiar pe amândouă. Antrenamentul excesiv te pune într-o stare de stres cronic, iți dezechilibreaza sistemul hormonal. Oprește progresul în ce priveste forta si masa musculara, oprește slabitul si produce inflamare cronica. Când vei claca, grăsimea se va lipi de tine ca hârtia de părul electrizat (nota Pofticioasei: vai, cum mi-a spus-o pe asta!).Corpul va fi disperat să se pregateasca pentru perioada următoare de stres, așa că va declanșa toate mecanismele de protecție. Foame si poftele, acumulare rapida de rezerve si somnolența. Daca exagerezi cu dieta și cobori valoarea calorică în zone extreme, sub 1000 de calorii pe zi, vei da de afecțiuni ca subnutriția, avitaminoze și anemie sau mai rău de anorexie și alte astfel de obsesii. Daca exagerezi în ambele directii cel mai probabil vei muri de supraepuizare.
5.Supracomplicarea lucrurilor,
 aceasta este alta dintre cele mai frecvente greșeli. Când perfecționiștii încearcă să slabeasca, în loc să facă totul cât mai simplu, încep și fac totul din ce în ce mai complicat. Dacă manâci simplu și în cantitați normale, faci mișcare într-un mod simplu si te odihnești suficient vei slabi. În schimb, aceștia vor încerca să numere gramele de proteine de carbohidrați si de lipide, vor calcula calorii, vor manca ardei iuti si grepfruit. Vor pompa L-carnitina in ei și vor căuta ultimul model de antrenament. Dacă vrei să iți construiesti o casă începi să cauți fel de fel de zorzoane când tu nu ai încă proiectul și nu știi cum iți arată camerele? Daca vrei să slabești și să arați bine, întâi urmeaza pașii cei mai simpli si mai normali. Alimente neprocesate diverse și naturale, miscare în cantitați normale și în moduri firești. După ce acestea devin rutina ta zilnică, dacă vezi că nu slabești, sau dacă slăbirea ajunge la un platou, atunci începi să te preocupi de mici detalii. Ca ce este mai bun, cardio normal sau HIIT, sau care sunt ultimele suplimente pentru arderea grăsimilor (care oricum nu funcționează). Tu ai Dacie si te gândești dacă ceasurile de Ferrari o să o faca sa mearga mai repede ori daca o vopsea metalizată o sa o faca mai stabilă pe sosea