Wednesday, October 31, 2012

Genuflexiuni cu bara sus sau cu bara jos?

A venit iar timpul să mai vorbim despre genuflexiuni. Probabil că o parte din audiență va fi plictisită de subiect, dar sunt convins ca o alta parte va fi foarte fericită. Atunci  când vorbim de genuflexiuni cu bara în spate, există două tipuri de bază . Genuflexiuni cu bara sus și genuflexiuni cu bara jos, despre cum se fac genuflexiunile cu bara jos am vorbit și-n dungă, în articolul acesta. Despre genuflexiunile cu bara sus nu am discutat încă.


Bara sus vs bara jos
Deși modificarea poziției barei este destul de mică, totuși această mică diferență are efecte sensibile în ce privește modul de execuție al exercițiului. Regula de bază sau constrangerea primordială, impusă de legea gravitației, este că traseul barei va fi perpendicular pe jumătatea piciorului, după cum puteți vedea linia punctată din imaginea următoare.
Astfel că atunci când se schimbă poziția barei o serie de unghiuri trebuiesc ajustate pentru pentru a păstra acest traseu.

Poziția finală la diverse forme de genuflexiuni

Genuflexiunile cu bara sus
Bara se sprijină pe mușchiul trapez(nu pe gât), gâtul este încordat și impins în spate. Spatele de asemenea încordat, cu umerii trași pe spate și pieptul scos în afară. Poziția barei schimbă în primul rând unghiul de înclinare al spatelui. Trunchiul se va menține într-o poziție mai verticală.
Deasemenea, genunchii vor ajunge în punctul final să fie puțin mai în față decât la genuflexiunile cu bara jos.
Din cauza acestor unghiuri diferite vor exista o serie de diferențe activarea musculaturii.
În primul rând din cauza poziției trunchiului genuflexiunile cu bara sus (GBS) acționează mai puternic asupra cvadricepsului și asupra fesierior dar mai puțin asupra bicepsului femural decât genuflexiunile cu bara jos (GBJ).
Cvadriceps

La GBJ în poziția cea mai joasă unde trunchiul este foarte înclinat și tibiile relativ perpendiculare pe sol, bicepsul femural este foarte întins și se putea contracta ajutând la "ieșirea din groapă" cum se spune. Chiar este recomandată o pornire inițiată în spate, pentru a implica și mai mult bicepsul femural. Execuția corectă este o chestie de finețe.
Biceps femural

O altă consecință a implicări mai mici a bicepsului femural la GBS va fi o tensiune mai puternică exercitată în partea anterioară a genunchiului. Tensiune care ar fi fost contrablansată de tensiunea posterioară exercitată de bicepsul femural. În schimb forțele asupra coloanei vor fi mai mici, pentru că aceasta este într-o poziție mai avantajoasă.
Biceps femural, inserția și originea

În concluzie GBJ sunt un exercițiu ceva mai complet când vine vorba de implicarea întregului corp decât GBS. Fapt ușor observabil pentru că se pot folosi greutăți mai mari.
Acum vine întrebarea, când și de ce să folosim un stil sau altul, atunci când facem genuflexiuni.
Genuflexiuni cu bara jos avantaje și dezavantaje
  • Sunt utile pentru powerlifting, ajută la deplasarea unei greutăți mai mari,
  • Sunt utile în antrenarea sportivilor generaliști pentru că implică mai bine musculatura în mișcare.
  • Sunt utile atunci când avem dureri de genunchi, pentru că sunt mai blande cu genuchii.
  • Dar pot fi problematice atunci când ai dureri de spate sau atunci când ai o proastă mobilitate a umerilor. Poziția barei este mai greu de menținut de persoanele cu probleme la umeri.
  • Sunt mai dificil de executat corect



Genuflexiunile cu bara sus avantaje și dezavantaje
  • Sunt utile când se dorește o dezvoltare preferențială a cvadricepsului. Pot aduce un plus de echilibru dacă trenul posterior este supra dezvoltat.
  • Sunt utile atunci când se dorește antrenarea unei poziții mai joase a genufleziunii o mobilitate mai buna. Dezvoltarea forței în poziția aceea este dorită de regulă de halterofili.
  • Atunci când umerii sunt o problema limitatoare pentru a face GBJ.
  • Atunci când se dorește o activare mai bună a fesierilor.
  • Sunt mai taxante cu genunchii dar mai blande cu spatele.


Concluziile
Nu cred că un tip de genuflexiuni este superior celuilalt, cred ca sunt complementare. Recomand practicarea ambelor tipuri pentru o dezvoltare mai echilibrată.
Personal am observat că am probleme in partea de jos atunci când fac GBJ. Așa că am început să  fac GBS, executate lent și cu pauză jos, mi-au dat o febra serioasă la fesieri. Cred că această grupă musculară este veriga slabă care îmi blochează cifrele de la GBJ să urce.
Actualmente lucrez seriile de încalzire cu bara sus. Odată ajuns în gaură (partea cea mai de jos a mișcării) aștept 1,2 secunde până reflexul de stretching dispare, apoi urc exploziv. Pentru a crește activarea fesierilor. Deasemenea îmi mențin și spatele mai odihnit, pe parcursul seriilor de încălzire și nici nu risc integritatea genunchilor, greutățile find mai mici.
Când ajung la seriile de lucru, adică cele pe care le fac cu greutatea maximă, din acea sedință de antrenament, mut bara în poziția de jos, pe deltoizi. Astfel implic și bicepsul femural pentru a ridica greutăți mai mari.
Nu spun că acesta este un mod de lucru recomandabil altcuiva. Este ceea ce simt eu acum că ma ajută și îmi dă o dezvoltare mai rotundă. Poate că odată ce mă voi simți mai echilibrat dezvoltat o sa renunț la genuflexiunile cu bara sus. Ideea pe care vreau să o transmit este că se pot trage beneficii serioase din această repoziționare a barei. Mai ales dacă până acum ai lucrat doar în unul din cele două stiluri.
Încercați-le pe ambele și vedeți ce efecte au asupra voastră. În final vă arăt un ultim film, mi se pare extraordinar cât de frumos poate să facă omul ăsta genuflexiunile.


Care sunt genuflexiunile voastre favorite? Eu le simt mult mai naturale pe cele cu bara sus deși pot ridica o greutate mai mică.
Read more ...

Monday, October 29, 2012

Ce este imposibil?

Câte din minunile pe care le vedeți în filmul de mai jos ar putea fii încadrate ca fiind imposibile?


Câte dintre ele credeți că au ieșit spontant și fără nici o pregătire in prealabil? Câte dintre planurile și visele pe care le aveți provoacă ideea de imposibil? Câte vise sunt considerate ca imposibile doar pentru că par greu de atins?
Tintește mai sus și nu te lăsa păcălit de frică. Mai sus este la fel de ușor de atins ca mai jos. E doar o chestie de opțiune.
Alege azi să pornești în calătoria atingerii unui obiectiv, un obiectiv care să îți dovedească puterea pe care o deții.

Read more ...

Sunday, October 21, 2012

Experiment mancat necontrolat

Am decis să fac un experiment. Ce se întâmplă când mâncăm absurd de mult și prost într-o singură zi. Este o problemă cu care se confruntă foarte multe persoane aflate la dietă. Își pot controla alimentația până nu mai pot, iar când acest nu mai pot se petrece, urmează un episod de mâncat necontrolat. În care de regulă se pierde șirul miilor de kilocalorii consumate. Sunt și eu alături de voi curios cât de distructiv pentru dietă este un astfel de episod. Ne distruge complet progresul făcut? Oare cât din aceste calorii se pot digera și cât din ele poate corpul să transforme în grăsime. Ce diferență va fi pe cântar și ce diferență va fi în cm după un astfel de episod. Voi face iar măsurători după 24 de ore și după 48 de ore când bănuiesc eu ca se va ajunge la o stare de echilibru.

 Nu  intenționam să public acest post până nu terminam tot experimentul, pentru că am mari dubii că voi reuși să mănănc 10000 de kcalorii pana la finalul zilei. Dar m-am răzgândit și îl voi scrie în timp real.Indiferent cât voi reuși să mănânc înseamnă că acolo e cifra mare pentru mine. Eu dacă mănânc 2500 - 3000 de kcalorii pe zi se pune că am mâncat destul de mult. Așa că va fi cu adevărat o provocare. Am nevoie de încurajări :D.

Așa că să ne punem pe treaba, prima pare este identificarea starii inițiale. Trebuie să subliniez că nu sunt după o zi de post negru sau după antrenamente draconice. Aceasta este o zi ca oricare alta. Speranța mea este să ajung în zona de 10000 care este o cifra pe care am observat ca nu o depășesc nici cele mai inventive episoade de binge eating  . Voi scrie postul acesta pe parcursul zilei și voi documenta toată experiența.
 
Metrice
Azi de dimineață 21.10.2012 ora 11
  • Greutate 82,5 kg
  • Perimetru talie la buric 80 cm
  • Abdomen inferior 88 cm
  • Pliu abdomen langa buric 16 mm
  • pliu abdominal lateral 6 mm
Acum mă voi pune pe mâncat, încercând să mănânc porții "mici" și dese pentru a facilita o digestie mai rapidă.
11:30
cereale 200g  778 kcal
lapte integral 700 ml 434 kcal
miere salcam 70g 227 kcal
 
15:00
Shorma 700 g 1666kcal


16:20
Bere 500 ml 215 kcal






După cum observați nu aleg combinațiile alimentare cele mai blânde și de abia acum urmează artileria grea.
 17:10
Bere 500 ml 215 kcal
17:40
Sniker 75 g 381 kcal

Like a boss
18:00
Snikers 75 g 381 kcal
18:30
Energizant 250 ml 155 kcal
Mă simt puțin amețit, voi face o plimbare, mers lejer 1-2 km, poate ajută la creșterea vitezei de digestie
20:00
Mar 200 g 104 kcal
Unt de arahide 120 g 804 kcal
21:00
Suc 1l 460 kcal
Dupa doua cani de ceai verde mi-am adunat puterile si am mai adaugat la lista
23:10
Cipsuri 125g 500 kcal
23:30
Bere 500 ml 215 kcal

12:05
ciocolata 100g 495 kcal
Intrucât e bine să mai ascultăm și corpul mă voi opri aici din mâncat. Pentru că simt că daca mai bag ceva nu mai e ok. Mâine dimineață urmează măsurători să vedem pagubele. Până atunci apă pură de izvor să diluam toate mizerile ingerate.
------------------------------------------------------------------------
Total 7030

Prima evaluare a pagubelor.
22.10.2012 ora 8:00
  • greutate 84,6 kg   diferenta pozitivă 2,1 kg
  • Perimetru talie buric 83 cm  diferență pozitivă 2 cm
  • perimetru abdomen inferior 88 cm nici o diferență
  • pliu lângă buric 16 mm
  • pliu lateral 6 mm
  • Stare generală de ușoară greață și repulsie față de orice înseamnă mâncare, mai ales carbohidrați procesați, gen dulciuri. Voi incerca să încep ziua cu niște struguri.

Evaluarea finala va fi pe
23.10.2012 ora 8:00

  • greutate 84 kg   diferenta pozitivă 1,5 kg
  • Perimetru talie buric 80 cm  diferență 0 cm
  • perimetru abdomen inferior 88 cm diferență 0 cm
  • pliu lângă buric 16 mm diferență 0 cm
  • pliu lateral 6 mm diferență 0 cm
  • Stare generală buna

În sfârșit e timpul să tragem și niște concluzii
Concluzii

  • În primul rând este clar, că pentru a avea o capacitate de a consuma cantități mari de calorii, ai nevoie de antrenament. Ce am mâncat eu în ziua aceea a fost sub capacitațile mele. Dar în ultima vreme am avut o alimentație destul de simplistă și cantitățile calorice au fost scăzute. Nu a fost ceva intenționat, pur și simplu așa mă simt bine. Iar acest lucru se vede în capacitatea mea de a consuma cantități mari de mâncare și mai ales de junk food.
  • Atunci când un astfel de episod apare spontan, puteți să fiți siguri că nu are legătură decât inițial cu o stare de înfometare. În rest e clar susținut de o problemă de natură psihică. Aș plusa prin a spune că anumite semnale de la corp sunt ecranate de creier. Așa cum unii se taie pe antebraț, ca cineva să mănânce asemenea cantități de mâncare trebuie să nu simtă starea de rău și durerile abdominale pe care un astfel de ospăț le provoacă.
  • Efectele dupa 48 de ore după cum observați sunt doar la nivel de retenție de glicogen si apă. Singura măsurătoare diferită este 1,5 kg la greutate. Cum eu am ceva masă musculară și nu am făcut zilele astea nici un fel de mișcare pentru a arde acel glicogen, apare ca și diferență la cântar.
  • Pentru cineva care face sport regulat un astfel de episod odată pe săptămână nu va avea nici un fel de efect. doar te ține pe loc 2 zile dacă vrei să slăbești.
  • Pentru cineva care nu face mișcare îl pune într-o zona foarte riscantă, cu rezervele de glicogen pline orice exces alimentar se va depune fără nici o grijă. Chiar și fără excese alimentare estimez o blocare a procesului de slăbire de minim 4 zile. Deci dacă cineva are un astfel de episod o dată pe săptămână și nu face de obicei sport, cred ca nu vei slăbi deloc și chiar sansele sunt să se îngrașe.
  • Ca și efecte asupra organismului, mi se pare groaznic, comparabil cu o beție zdravănă. M-am simțit clar intoxicat, am avut ameteli și chiar o stare similară cu frisoanele. Ambele semne le-am mai simțit atunci când m-am intoxicat cu ceva. De exemplu când am consumat o cantitate prea mare de leguminoase, care contin diverse toxine.
  • Trebuie înteles ca un astfel de episod poate sa fie mai distructiv sau mai puțin distructiv. Așa că oricând reușiți să vă treziți din orbire opriți-vă. Nu considerați că dacă tot ați început să faceți prostii măcare să le faceți până la capăt.
  • Dacă totuși dacă s-a întâmplat pocinogul, scădeți cifra calorică a zilei următoare, chiar săriți peste masa de dimineață sau țineți o zi de fasting. Permiteți un moment de revenire sistemului digestiv, ca sigur suferă săracul. Programati-vă un antrenament pentru tot corpul cu o durată de 45-60 de minute și o intensitate peste moderată și efectele vor fi destul de minore. 
Mi s-a părut una dintre cele mai neplăcute experiențe și nu intenționez să o mai repet vreodată. Poate că dacă m-aș fi oprit la 5000 de kcalorii aș fi fost încă în starea de confort, dar oricum cantitatea mare de junk food își spune cuvântul asupra starii de spirit. Ca o sugestie, pentru a depăși starea de rău și dificultăți de digestie, ceaiul verde este un ajutor de nădejde. Sper că v-a plăcut și că ați învățat ceva nou. 
Read more ...

Friday, October 12, 2012

Exercitii cu risc pentru articulatia umarului

Exact cum vă și așteptați, după ce m-am accidentat la umăr, mi-am dat seama că de fapt sportul nu merită atâtea sacrificii. Bani și timp pierdut... multă muncă, durere și pe lângă toate mai ai și probleme de sănătate. Pur și simplu nu merită, voi renunța la tot ce înseamnă efort intens, voi trece pe aparate de electrostimulare de la teleshoping și pe metode revoluționare de a arăta senzațional în două săptămâni, masaj anticelulitic și infraroșii. Nu credeți că e mai bine?


Mda, nici eu nu cred, ne-am distrat destul. Acum să punem mâna la muncă și să depășim acest hop cu cât mai multe lucruri învățate și cu cât mai multe verigi slabe întărite. Ar fi o naivitate din partea mea să nesocotesc importanța accidentării, doar pentru că acum... după trei săptămâni, mi-am recuperat aproape total mobilitatea umărului și chiar capacitatea de a mișca greutate cu mâna aia.
Ar fi o prostie pe care acum câțiva ani aș fi făcut-o fără să clipesc, dar ca dovadă a efectelor trecerii timpului, altele pe lângă faptul că sunt mai puternic și mai sănătos (astea sunt motive pentru care merită să treci și prin accidentări uneori) și să nu uităm mai sexy. Am zis că sunt mai sexy? Că de la MMA mai sufar pierderi de memorie.
Așa că va urma o serie de articole dedicate articulației umărului, pentru că articulația umărului este una din zonele mele slabe. Musculatura umerilor cred că este locul unde mi-ar prinde cel mai bine o creștere de masă. Înainte de aceast accident, aveam în același umăr diverse dureri de la unele exerciții și îmi trosnea la croșeul de dreapta.
Acum să nu vă speriați, vă promit că informația pe care vreau să o împărtășesc cu voi va avea un grad mare de aplicabilitate și utilitate și pentru cei cu umerii sănătoși.
Primul articol va fi despre exercițiile cu potențial distructiv și moduri de a le executa, pentru a nu produce probleme pe termen lung. Există o serie de exerciții foarte comune în mai toate programele de hipertrofie și nu numai, care pot produce afecțiuni acute sau cronice la nivelul umerilor. M-am convins încă o dată că sincronizările există, căci am dat acum câteva zile despre un articol de Rick Kaselj, exact pe tema aceasta.

 Deci care sunt suspecții de crimă în cazul umerilor.

Ramatul cu o mână
Acesta este un exercițiu pe care nu multă lume îl percepe ca fiind cu potențial riscant pentru umăr. Problema la acest exercițiu poate apărea când permitem extinderea brațului, cu tot cu omoplat. Această mișcare permite întinderea structurilor fixe ale articulației umărului, cum sunt tendoanele și ligamentele. Rezultatul este o instabilitate a umărului cu potențial periculos. Produce după cum spune Rick Kaselj o remodelare a articulației, ce deschide poarta pentru accidentări sau dureri.
Modul sigur de a executa această mișcare este stabilizând întâi articulația umărului, prin retragerea omoplatului și menținerea în această poziție, pe parcursul execuției chiar și atunci când lăsam greutatea la pământ. Cu alte cuvinte, trebuie să ne bazăm pe fixarea umărului în loc cu ajutorul musculaturii. Dacă lăsam umărul moale acesta va ajune să se susțină în ligamente și tendoane slăbind și întinzând aceste structuri inelastice, în timp ducând la stabilitatea umărului.
Dezavantajul este că acțiunea mușchiului trapez va deveni din activă, izometrică. Un dezavantaj pe care eu de acum în colo îl voi accepta, pentru a îmi crește stabilitatea umărului.
 
Presa umeri
Presa umeri este executată de mulți ca un exercițiu de izolare, încercând să alinieze coatele cu linia spatelui pentru a recruta cât mai mult din deltoidul lateral. Problema este că nu toată lumea are mobilitatea necesară pentru a atinge această poziție. Încărcarea articulației în punctul maxim de mobilitate se traduce în solicitări excesive ale acesteia.
Modul sigur este permițând coatelor să ajungă la aproximativ 30 de grade față de trunchi și executând mișcare după un traseu mult mai natural. Dezavantajul de a nu recruta aceleași zone din deltoid poate fi combătut cu alte exerciții, care să lucreze zona dorită. cum ar fi fluturările pe plan inclinat, un exercițiu mult mai eficient pentru partea laterală a deltoidului.



Tracțiuni la helcometru
Din aceleași rațiuni ca și la presa umeri și anume încărcarea cât mai mare a unei anume grupe musculare(marele dorsal), multă lume execută tracțiunile la helcometru la ceafă, lucru valabil și pentru tracțiunile la bară.
Situația este similară ca la presă, se încarcă articulația în punctul de maxim pe care oricum nu toți îl pot atinge, deci se pune un stres suplimentar pe articulație. De multe ori pentru a compensa lipsa de mobilitate am văzut exercițiu executat în poziții ciudate cu capul aplecat sau cu spatele cocoșat.
Pentru a nu compromite centrarea articulației umărului și pentru a nu remodela umărul într-un mod negativ, cel mai bine este să executăm acest exercițiu cu ducerea barei în față la piept.



Flotarile la băncuță sau la paralele
Mobilitatea normală a articulației umărului în spate este de 45 de grade, atunci când ridicăm brațul la un unghi mai mare omoplatul se deplaseză în față și presează mușchiul rotator cuff. Executarea îndelungată a acestui exercițiu poate duce in timp la deformarea tiparelor de mișcare ale umărului și la afecțiuni durerose.



Pentru a ne lucra tricepsul sau pieptul există exerciții alternative, care nu forțează articulația umărului atăt de mult. Cum ar fi împinsul cu priza apropiată sau exercițiile la aparate. Personal o să cam plâng după flotările la paralele, deoarece erau unul dintre exercițiile mele favorite. Poate le voi lucra mai târziu cu grijă să nu depășesc unghiul de 45 de grade al brațelor cu corpul.


Ramatul vertical
Sfatul domnul Rick Kaselj este să îl abandonăm total. Pentru că toată greutatea pe care o tragem cu mâinile presează pe musculatura stabilizatoare a umărului și pe tendoanele care trec prin acea articulație.
O alternativă ceva mai sigură ar fi executarea mișcării doar până coatele se aliniează cu umeri, deci greutatea junge pe la nivelul sternului și utilizarea ganterelor în locul barei pentru a nu stresa inutil încheietura palmei de la poziția incomodă. Eu le voi abandona complet pentru că am citit prea multe păreri pe forumuri, împotriva lor, scrise de la oameni care s-au accidentat cu acest exercițiu. Pur și simplu nu cred că merită riscul.
(Deși din exterior mișcarea pare similară cu ridicările olimpice, nu cred că există similarități reale)


Împinsul de la piept
Un alt exercițiu cu potențial periculos este împinsul de la piept, atunci când este executat cu coatele la nivelul umerilor. Poate că unii vor împinge mult și bine fără să sufere vreo accidentare, dar alți cum sunt și eu nu suntem în această categorie.
Simt că e mai bine să mă rezum la împinsul cu gantere într-o poziție ceva mai naturală pentru umeri. Astfel încât brațele să formeaze un unghi de 45 de grade cu trunchiul, o poziție mai similară cu cea din powerliftign decât cea din culturism. Bara coboară în partea de jos a pieptului și distanța dintre brațe este destul de îngutsă. Lucrul cu gantere deși te forțează la greutăți mai mici permite o libertate mai mare de mișcare și ajută încheietura palmei. Oricum nu sunt mare fan al împinsului de la piept, îl consider inferior ca funcționalitate împinsului desupra capului. Dar despre acesta vom vorbi în alt articol, atunci când voi putea din nou să îl fac.
Totuși trebuie să subliniez că modul acesta, mai sigur de a împinge de la piept, transferă o parte din greutate pe triceps. Totuși cred că există suficiente exerciții care să promoveze hipertrofia pieptului astfel încât nu este o pierdere reală.


Cam acestea sun modificările pe care le voi face de acum la aceste exerciții pentru a mă asigura că umerii mei vor deveni mai puternici în urma antrenamentului și nu mai susceptibili la accidentări. Următorul articol va fi nu despre ce nu voi mai face ci despre ce voi face pentru a asigura o dezvoltare completă a acestei articulații complicate. Pentru că este ceva mai mult în ce privește umărul decât mușchiul deltoidul.


Concluzii
  • Deși nu toți pot suferi accidentări executând aceste exerciții în maniera "incorectă" există totuși o parte care vor avea de furcă cu ele. 
  • Cel mai simplu mi se pare să le încerci cu atenție și să studiezi cum reacționează corpul la ele. Dacă simți tensiuni în articulație în loc de tensiuni în mușchi mai bine abodrezi un tipar al mișcării mai natural fiziologiei tale.
  • Vom vorbi și despre mobilitatea umerilor și despre întărirea musculaturii stabilizatoare cât de curand și poate odată rezolvate aceste probleme aceste exerciții nu vor mai fi riscante.
  • Momentan eu îndemn la prudență, pentru modificările aduse nu răpesc din eficiența exercițiilor.

Read more ...

Friday, October 5, 2012

Se anunta un weekend plin

Totul va debuta vineri seară cu gala de MMA de la Târgoviște, unde niște băieți curajoși se vor lupta în cușcă. Pe unii îi cunosc personal, pe alți nu, dar abia aștept să văd ce spectacol vor face. Sper că meciurile nu se vor solda cu accidentări și că fiecare va fi în formă maximă, eu le țin pumnii la toți, fără discriminăre.
Sâmbătă avem parte de un alt spectacol, tot la Târgoviște, acolo unde va avea loc prima etapă din BJJ România Belt League.
" BJJ Belt League este o competitie de Brazilian Jiu Jitsu cu gi, ce se desfasoara in sistem campionat, pe parcursul unui sezon competitional. BJJ Belt League isi doreste sa ofere cluburilor si sportivilor din Romania interesati de Brazilian Jiu Jitsu un format competitional atractiv care sa mentina interesul fata de competitii pe parcursul intregului an."
Deci sol pe pâine.

La acestea evenimente sigure voi participa ca și spectator. Dar asta nu e tot. Dacă reușesc să scap de durerea de gât, ce mă năpăstuiește de două zile, Sâmbătă voi merge în piața Constituției și mă voi înscrie la semimaratonul ce va avea loc Duminică în București. Ar fi primul semimaraton pe asfalt la care alerg, nu pot să spun că sunt pregătit, am și o febra musculara de la sală, dar de terminat trebuie să-l termin în timpul limită de 3 ore.
Deci mă așteaptă un weekend plin de evenimente frumoase și vă urez și vouă același lucru.


Read more ...

Thursday, October 4, 2012

Relaxarea

Pentru a putea performa la un nivel ridicat trebuie să învățăm să ne odihnim la un nivel profund. Așa cum nu te poți aștepta ca un sprinter să bată un record mondial imediat după ce a alergat un semimaraton, nu te poți aștepta ca un powerlifter să își depășească limitele imediat după un antrenament de bodybuilding, nici ca un luptător să facă lupta vieții sale după o lună de stres zilnic.
Pentru noi, sportivii de plăcere, aceasta problemă devine și mai importantă, pentru că suprapunem antrenamentele peste alte procupări principale si timpul disponibil pentru odihna este și mai scăzut. Astfel că trebuie să compensăm cantitatea prin calitate.
O trăsătura comună tuturor atleților profesioniști este că atunci când termină competiția și antrenamentul își aduc foarte repede sistemul nervos în stare de recuperare și odihnă. Mai multe despre acest subiect într-un articol viitor, până atunci să ne relaxăm.


Read more ...