Despre ce este vorba?
Despre un produs pe care îl folosim zilnic și anume antiperspirantul. Acesta a devenit o convenție socială și o regulă de facto pentru majoritatea oamenilor.
În cazul acesta care ar putea să fie problema cu acest produs, atât de răspândit?
În primul rând nu trebuie să fii chiar amator de conspirații ca să ridici o sprânceană când citești lista de componente a acestui produs ce se odihnește zilnic pe pielea ta. Cele mai îngrijorătoare ingrediente sunt Aluminiu și parabenii. Aluminiul, pe lângă faptul că nu are ce căuta în corpul uman, pentru că acționează ca o neurotoxina, are și un mod foarte dubios de acțiune.
Se pare că formează niște ioni care penetrează membrana celulară și produc un efect de blocare al glandelor sudoripare. Pe lângă posibilitatea de a se acumula în diferite organe vitale, cum ar fi creierul, însăși efectul acesta de blocare al transpirației nu pare foarte sănătos.
Din ce am găsit până acum există două tabere.
- Cei care asociază Aluminiul cu cancer la sân și Alzhaimer-ul, pentru că au găsit aluminiu în tumorile la sân și în creierul pacienților cu Alzhaimer.
- Cei care spun că testele sunt neconcludente pentru că nu s-a verificat și concentrația de Aluminiu de la persoane sănătoase și pentru că nu se poate determina cu precizie sursa contaminării cu Aluminiu.
Pe lângă acest Aluminiu, antiperspirantele mai vin cu o minune, o serie întreagă de parabeni care ne destabilizează sistemul hormonal și au efect similar cu estrogenul. Iar estrogenul venit din exterior este un aspect pe care încerc să-l elimin din viața mea. Pentru că îmi doresc să fiu bărbat, pentru că îmi doresc să fiu sportiv și nivelul de testosteron joacă un rol foarte important în această ecuație. Dacă ești femeie nu înseamnă că vrei estrogen. Estrogenul te face să te îngrași ușor și încă multe lucruri. Plus că ai suficient estrogen secretat de sistemul tău endocrin care reglează procesele tale interne. Nu ai nevoie de interferențe exterioare.
Atunci când vine vorba de hormoni eu nu cred în cantități nepericuloase. Hormonii sunt modul de comunicare și control al corpului, influența interferențelor externe este imposibil de calculat. Este ca și cum cineva umblă direct în softul mașinii. Dacă iei o groapă mai merge, dar când mașina se comportă nebunește nu știi în ce șanț poți ajunge cu ea.
Notă
A se face distincție între deodorant (produse care maschează mirosul sau opresc dezvoltarea bacteriană) și antiperspirant, dar a se citi lista de ingrediente a ambelor. Uneori nu e mare diferență între ele sau majoritar sunt antiperspirante.
Recent am găsit ceea ce am crezut eu că este soluția la această problemă. Un deodorant mineral, făcut din ingrediente naturale. Este vorba de piatră de alaun. Pe hartie suna minunat, minerală naturală, care oprește dezvoltarea bacterior și apariția mirosurilor urâte. Am căutat despre ea și am găsit numai de bine.
Astăzi chiar vroiam să îi fac o mare reclamă, dar înainte am început cu o documentare mai riguroasă pentru a nu cădea în capcana "produselor naturale". Nu mică mi-a fost uimirea când, în timp ce citeam despre acest minunat luptător fără Aluminiu împotriva mirosurilor neplăcute, am aflat formula sa.
De fapt această piatră naturală de alaun este alaun de potasiu (potasiu alum) și e rezultatul fabricării de către om deși exită și în stare naturală. Dar, de fapt ce nu există în el este Aluminum chlorohydrate, Aluminum chloride, Aluminum hydroxybromide sau Aluminum zirconium. Căci acel alum vine chiar de la Aluminiu. Formula chimică este KAl (SO4)2•12(H2O) și include Potasiu, Aluminu, sulfat și apă.
În concluzie, mi-a picat față... am continuat documentarea și se pare că deși conține Aluminiu este în altă formă, formă care se presupune că nu mai poate penetra bariera pielii, ci doar formează o peliculă ce oprește dezvoltarea bacteriilor.
Deși încă nu este fără Aluminiu, totuși pare ceva mai sigur. Nu încercați să gustați piatra respectivă, căci este toxică. Se pare că prin hidroliză rezultă o soluție diluată de acid sulfuric, posibil să fie chiar modul în care oprește dezvoltarea bacteriilor. În caz că pielea devine iritată de la utilizare se recomandă întreruperea folosirii.
Una peste alta eu mi-am cumpărat un astfel de deodorant, până să citesc toată povestea și i-am făcut un test.
- L-am testat la un antrenament și s-a comportat mulțumitor.
- L-am testat jumătate de zi și peste noapte și de asemenea a rezultatele au fost pozitive.
- L-am testat și o zi întreagă și s-a comportat la fel ca orice alt produs.
Antrenament unde nu se cade sa mirosi a transpiratie |
Acum aș dori să știu dacă cineva are experiență cu produse care să nu conțină Aluminiu, parabeni, alcool și alte porcarii. Citind despre el am văzut că există și produse "naturale" cu grad de risc mai mic, dar nu știu unde ce și cum. Așa că povestiți-ne despre experiențele voastre cu așa ceva.