Provocarea 7, nu implică timp, nu implică o competiție, implică un obiectiv. Ridicarea a 10 tone.
Nu conteaza prin ce exerciții, ce greutăți sau câte repetiții pe serie utilizați. Ceea ce contează este ca suma finala să fie de 10 tone. Pentru a nu exista ambiguități. Dacă faci swing cu 20 de kg și execuți 20 de repetări atunci ai ridicat 20x20=400 kg.
Eu am folosit următoarele exerciții combinate aleator.
- kettlebell swing (cu o mână, cu două mâini și cu două KB)
- kettlebell clean
- kettlebell press
- ramat cu kettlebell
- flexii ciocan
- flotări (eu am 85 kg și am considerat pentru o flotare 40 kg)
- genuflexiuni cu kettlebell (am considerat doar greutatea aditionala)
- RDL într-un picior
- step-ups (pe un scaun de 45 cm)
Practic am facut un antrenament full body, asta după aproape 24 de ore de post negru, din păcate nu m-am conometrat. Oricum pauzele au fost între scurte și inexistente.
Logica antrenamentului
Există o marime fizică numită lucru mecanic, ce este produsul între o forță ce acționează asupra unui corp și deplasarea acelui corp. Dacă observați fiecare exercițiu existent implică deplasarea greutății de sus în jos, pe o distanță aproximativ egală cu lungimea brațului. Este evident că vorbim de o aproximare, dar una destul de decentă. Lucrul mecanic este o formă a schimbului de energie între un sistem și lumea înconjurătoare.
Deci pe scurt, prin însumarea greutății ridicate poți să stabilești o cantitate de energie pe care o consumi în timpul unui antrenament. Nu e vorba de o cantitatea de energie în valoare absolută, deși sunt convins că poate fi calculată. Este vorba de o cifră, pe care o poți folosi comparativ între antrenamente, pentru a stabili volumul de muncă efectuat.
Atunci când ai ca obiectiv slăbitul sau creștrea capacității de muncă, este o modalitate foarte bună de a înregistra progresul. Dacă azi faci un antrenament de 10 tone în 45 de minute poți încerca să ridici mâine 10 tone în 40 de minute, sau să ridici 11 tone.
Este doar o altă modalitate de a aborda efortul, axată mai mult pe cantitatea de energie consumată, decât pe grupele de mușchi lucrate sau pe eficientizarea unui anume exercițiu. Este după părerea mea o abordare mult mai aproape de situațiile reale din viață, câd ai de făcut o muncă fizică.