Părerea mea este că pentru cineva care nu are o istorie serioasă în ce privește sportul, în 90% din cazuri, acasă nu va face niciodată nimic. O altă parere de a mea este că dacă ai avea abonament gratuit la sală, 90% dintre oameni nu ar ajunge niciodată în decursul unei luni întregi. Pe de alta parte, dacă sala ar fi chiar la baza scării, sunt convins că un procent mult mai mare de oameni ar ajunge la sală.
Cu alte cuvinte, e bine să existe un loc anume unde să faci antrenament, e bine să mai fie și alți participanți acolo. Te motivează, te ține departe de plictiseală. E bine să te coste intrarea, pentru că altfel nu apreciezi și vei spune mereu că te duci mâine, în schimb este foarte rău să pierzi mult timp până acolo și să fie un disconfort drumul până acolo.
Dar articolul acesta este pentru cei privilegiați și hotarâți care vor o sală acasă. Voi încerca să îi ajut în a înțelege ce anume este necesar pentru a avea o sala acasă. Cât te poate costa și ce rezultate poți obține.
Varianta 1
- Spațiu: 4m2 cu o înâlțime care să te depășească cu măcar 20 cm pe tine, cu mâna întinsă.
- Accesorii: 2 kettlebel de o greutate potrivită forței tale
- Costuri kettlebel: 2 x 4kg - 70 ron; 2 x 16 kg - 300 ron; 2 x 32 -750 ron
- Rezultate: Folosind două kettlebel poți să îți antrenezi tot corpul. Nu vei dezvolta foarte multă masă musculară dar poți obține un aspect atletic atrăgător. Îți poți crește nivelul condiției fizice fără a fi nevoit să alergi. Vei dezvolta forță și putere (capacitatea de a dezvolta forță în timp scurt), vei construi niște tendoane puternice, oase sănătoase și o capacitate mare de muncă. Exercițiul Snatch cu kettlebell este cotat cel mai sus la rată de ardere a caloriilor cu aproximativ 1200 kcal/h. Deci este calul câștigător pe care să pariezi când vrei să slăbești. Este un mod ideal de a te întreține. Sunt considerate foarte benefice pentru recuperarea după acidentări la spate sau genunchi, întărind musculatura și articulațiile.
- Nivel tehnic: Pentru a extrage maximul de utilitate din antrenamentul cu kettelbel e nevoie să stăpânești exercițiile balistice. Aceste exerciții necesită un nivel tehnic ridicat, care nu este la îndemâna oricui fără înstrucțiunile unui antrenor, totuși riscurile de accidentare sunt scăzute.
- Spațiu: 9 m2 înalțime, 50 cm peste înâlțimea ta cu mâinile întinse.
- Accesorii: bancă de impins, rack de genuflexiuni, bara olimpică
- Costuri: bară 450 ron, discuri 10ron/kg, banca 1000 ron,suport genoflexiuni 750
- Rezultate: Poți atinge un nivel foarte ridicat de forță și masă musculară, folosind o schemă de antrenament similară powerlifingului: începi cu 5x5 și de acolo 5x3, 5x1 etc. Deasemenea, poți dezvolta putere și viteză folosind un antrenament similar halterofililor olimpici. Ai nevoie de a dezvolta in alte moduri componenta cardio, întrucât va fi mai greu de antrenat cu aceste tipuri de antrenament. Dar poți să lucrezi în sistem crossfit suficient de multe antrenamente încât să fi acoperit și pe partea asta. Dacă vrei să slabești vei avea un consum impresionant cu aceste antrenamante.
- Nivel tehnic: Pe partea de forța exercițiile sunt simple: genuflexiuni, îndreptări, împins de la piept, de la umeri. Acestea sunt baza oricărui program de forță deci nivel tehnic mediu. Pentru viteză și putere ai nevoie de stilul smuls și aruncat, aici nivelul tehnic este ridicat pentru a stăpâni exercițiile. Poți obține rezultate demne de orice sală profesionistă de forță. Dar există riscuri de accidentări dacă nu ești bine informat.
- Spațiu: 9m2 , înălțime 250 cm
- Accesorii: Power Tower 800 ron, coarda 50 ron, saltea yoga 30 ron, benzi elastice 60 ron, minge medicinală 3 kg 160, gantere reglabile 2x35kg 700 ron
- Rezultate: Poți atinge un nivel de fitness bun. Exerciții în general cu greutatea corpului, cardio cu coarda și mingea medicinală. Sigur antrenamentele vor fi plăcute și dinamice. Nu ne așteptăm la multă masă musculară dar ne așteptăm la un aspect fizic plăcut și la o condiție fizică foarte bună. Pentru slăbit, beneficii moderate dar suficiente.
- Nivel tehnic: poate fi de la simplu la moderat, în funcție de selecția de exerciții. Se pot face antrenamente cu risc scăzut de accidentare si beneficii ridicate.
Am dat niste preturi aproximative, luate din prima cautare de pe google. Greutațile sunt orientative, ca să ne formăm o idee despre prețuri, in realitate ai nevoie de greutăți potrivite nivelului tău de condiție fizică și odată cu progresul poți achiziționa mai multe. Sunt convins că se găsesc și variante mai ieftine și la fel de eficiente. De exemplu în loc de power tower e la fel de bun un cadru sudat și prins în perete.
Am înșirat aparatura, pentru fiecare variantă, cât să țintim dezvoltarea cât mai eficientă a întregului corp și să acoperim cât mai multor aspecte de fitness.
Eu consider că varianta 1 este cea mai eficientă, din punct de vedere economic versus beneficii și rezultate. Orice combinație a celor trei variante este posibilă, dar eu le-am grupat conform anumitor tipuri de antrenament, mai populare pentru care ați putea găsi cu ușurință material pe net, strâns în același loc.
Dacă cineva vrea informații suplimentare, aveți la dispoziție formularul de contact și vă voi ajuta cu plăcere.