Una din activitățiile, foarte reconfortante, pe care le poți practica, pe vreme frumoasă, este alergărea montană.
Cui nu îi place să facă mișcare în natură, să respire aer curat și să admire peisaje frumoase?
Toate acestea se pot face în cadrul marathoanelor montane, care au început să fie organizate și la noi.
Cred că al doilea, după cel din Piatra Craiului, a fost maratonul de la Moieciu de sus, sper să nu mă însel. Este format din trei ture, de câte aproximativ 14 km, ce se intersectează în zona de start.
Ca și grad de dificultate putem spune că are de toate și urcări provocatoare și coborâri abrupte și posibilitatea de a alerga mai puțin în cadrul cursei de cross (doar 14 km) și nu în ultimul rând are un traseu lipsit de zone riscante care i-ar face pe începători să dea înapoi.
Cine nu a participat până acum la așa ceva vă asigur că e o plăcere. Nu mai vorbesc că toate acestea se vor desfășura în cadrul unei comunități de oameni minunați cum în general găsești pe la munte.
Eu, pentru că nu am timp să mă antrenez specific și pentru că obiectivele mele actuale sunt puțin în contradicție cu tipul de antrenamant pentru cursa lunga voi participa la cross.
Cei 14 km oferă o provocare plăcută ca distanță și traseu dar nu uzeză articulațiile. Când am participat la marathon am avut dureri vreo două săptămâni.
Sunt convins că dacă faci un antrenamant mai coerent pentru așa ceva cei 42 de km nu ar mai fi așa complicați, dar eu în afară de cele câteva antrenamente pe săptămână sunt practic sedentar. Dacă aș avea posibilitatea să merg mai mult pe jos și timpul și locul să fac alergări de câte o oră în aer liber marathonul ar fi prima mea obțiune. E o provocare ce îți întărește spiritul și îți dă satisfacția durerilor de la final.
Așa că, fiecare poate participa după puterile și obiectivele urmărite, oricum tot evenimentul va fi un prilej minunat de a face mișcare în natură și de a cunoaște niște locuri frumoase și nu în ultimul rând niște oameni frumoși. Organizarea în cele trei ediții la care am participat a fost ireproșabilă și vremea frumoasă. Pentru mai multe detalii privind înscrierea și regulamantul intrați pe situl oficial www.ecomarathon.ro, mai bine de jumătate din cele 600 de locuri au fost deja ocupate așa că... la treabă.