Tuesday, October 18, 2011

Saritul corzii, o alternativa cardio provocatoare


Putina teorie despre saritul corzii sau lucruri pe care mi-ar fi placut sa le stiu inainte de episodul invata din experienta proprie.

Alegerea corzii: evident ca si aici se cerea sa ni se complice vietiile, variantele disponibile pe piata sunt de la cele mai simple, la cele mai extravagante (cele digitale, spre exemplu care iti numara caloriile, sariturile, distanta, o risipa de bani, daca e sa ma intrebi pe mine), de la cele mai ieftine la cele mai hyperscumpe. Eu as alege, totusi, varianta asta, inelele de la manere impiedica incalcirea sforii in timpul exercitiului. Dar pana la urma important e sa incepi, orice coarda e buna.

Fixarea corzii: lungimea corzii este diferita pentru persoare diferite, pentru nivele diferite, pentru obiective diferite.
Coarda pusa in 2, se masoara de la talpa piciorului sa zicem stang, pana ce manerele se suprapun umarului stang. Cu cat devii mai bun, cu atat coarda devine mai scurta, cu atat prinzi mai multa viteza.

Pozitia corpului: privirea inainte, umerii trasi pe spate, coatele la nivelul coastelor, manerele tinute de capete, in exterior, pieptul inainte, abdomenul incordat.

Saritura: Aici poti merge pe varianta trial and error, in final o sa reusesti, dar cere cateva plesnituri urate peste tibii, sau :
1. poti sa exersezi saritura fara coarda, usor, pe verticala, aterizarea se face usor pe varfuri.

2. ambele manere ale corzii intr-o mana, sa zicem dreapta si incerci sa coordonezi miscarea din incheietura cu saritura - the shadow jump. Miscarea din incheietura presupune desenare de cercuri in aer.
3. prima saritura reusita.
4. aici deja esti pro, dupa ce ai facut 100 de repetari fara oprire.

Variatii: pai, de la saritura clasica, la viteza, la sarituri inalte, la double under, la alternative...si asa mai departe (va zice tipul asta ca stie mai bine ca mine).

De ce ai face asta ? : pentru coordonare, sistemul respirator, sistemul cardiovascular, agilitate, viteza, inveti sa faci un lucuru nou? excelent pentru incalzire...sau folosita in intervale, HIIT, Tabata si asa mai departe.

Si cel mai important sfat: nu uita sa-ti bei apa si sa te distrezi, orice ai face.